Külföld

BBC: foglyokat és fegyvertelen civileket gyilkolhattak módszeresen a brit katonák Afganisztánban

rtl.hurtl.hu

2022. július 12. 15:17

A jelentésekben mindig hasonló sztorit adtak elő: a foglyok váratlanul puskát vagy gránátot húztak elő.

A BBC tényfeltárása szerint a brit hadsereg különleges alakulata, az SAS tagjai 2010-2011 során, gyanús körülmények között többször is foglyokat és fegyvertelen embereket gyilkoltak meg Afganisztánban, arra hivatkozva, hogy rájuk támadtak.

A nyilvánosságra került katonai jelentések szerint az egyik egység 54 embert ölhetett meg jogtalanul egy hat hónapos bevetés során. A BBC bizonyítékokat talált arra is, hogy a különleges erők egykori vezetője elmulasztotta a bizonyítékok átadását egy gyilkossági nyomozás során a brit katonai rendőrségnek.

A brit hadsereg a 2001. szeptember 11-i new york-i és washingtoni terrortámadások után csatlakozott az Egyesült Államok erőihez az Al-Kaida terroristáit támogató afganisztáni tálib rezsim elleni katonai akcióhoz. A britek egészen a 2021-es szeptemberi amerikai kivonulásig állomásoztatták katonáikat Afganisztánban, ahol a 2010-es években még intenzív küzdelmet folytattak a gerillaharcot vívó tálibok ellen.

A BBC több száz oldalnyi SAS-műveleti beszámolót elemzett, köztük olyan jelentéseket, amelyek egy SAS-század több mint egy tucat, Helmand tartományban tartott éjszakai rajtaütésről szóltak.

Az érintett SAS-századnál szolgálók közül többen elmondták, hogy szemtanúi voltak annak, ahogy az ügynökök fegyvertelen embereket öltek meg éjszakai rajtaütések során.

A szemtanúk szerint az ügynökök általában AK-47-es gépkarabélyokat helyeztek el a holttestek közelében, hogy utólag igazolják egy fegyvertelen emberek megölését. A BBC meglepően hasonló beszámolókra bukkant azokban a jelentésekben, amelyek afgán férfiak agyonlövéséről szóltak ezen éjszakai bevetések során. Ezek az afgánok a jelentések szerint váratlanul mindig AK-47-est vagy kézigránátot húztak elő a függönyök vagy más bútorok mögül, miután őrizetbe vették őket.

Több, a különleges erőknél szolgált ember azt mondta, hogy az SAS-századok egymással versengtek azon, ki tudja megölni a legtöbb embert. Belső e-mailekből kiderült, hogy a különleges erők legmagasabb szintű tisztjei tisztában voltak azzal, hogy aggályok merültek fel a lehetséges törvénytelen gyilkosságok miatt, de a törvényi kötelezettség ellenére nem jelentették a gyanújukat a katonai rendőrségnek.

A brit védelmi minisztérium nem kommentálta a BBC cikkét, de nem is cáfolta azokat. A tárca szóvivője szerint a brit erők bátran és professzionálisan szolgáltak Afganisztánban.

Néhány konkrét eset az érintett SAS-század jelentései alapján:

  • 2010. november 29-én az osztag megölt egy férfit, akit őrizetbe vettek és bevittek egy épületbe, ahol megpróbált rájuk támadni egy gránáttal.
  • 2011. január 15-én az osztag megölt egy férfit, akit őrizetbe vettek és bevittek egy épületbe, ahol „benyúlt egy matrac mögé, kihúzott egy kézigránátot, és megpróbálta eldobni”.
  • 2011. február 7-én az osztag megölt egy fogvatartottat, aki állításuk szerint puskával próbált támadni egy járőr ellen. Pontosan ugyanezt az indoklást adták elő a február 9-én és február 13-án más fogvatartottak agyonlövése után is.

A század hat hónapos bevetése alatt a halálos áldozatok száma összesen három számjegyű volt. A BBC által vizsgált rajtaütések során egyszer nem jelentették, hogy az SAS ügynökei vagy más brit katonák megsérültek volna.

Nyitókép: Brit katonák Kabul közelében 2002-ben. / Getty Images

#Külföld#afganisztán#nagy-britannia#háború#foglyok

Címlapról ajánljuk