Külföld

Beszántják a tálibok az afganisztáni mákültetvényeket

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 2. 19:32

Június elején kezdik végrehajtani az áprilisban hozott tiltó rendeletet. Hogy mák nélkül mi lesz a világ legnagyobb ópiumtermelő országának gazdaságával, nem tudni.

Az afganisztáni tálibok a máktermesztés beszüntetésén dolgoznak, ezzel az országban történő ópium- és heroin-előállítást igyekeznének leállítani, jelentette az MTI az AP amerikai hírügynökség csütörtöki híre alapján. Az afganisztáni tálibok – akik több mint kilenc hónapja vették át a hatalmat – április elején rendeletet adtak ki, amely szerint betiltanák a máktermesztést, és most, június elején megkezdték a kampányt a rendelet végrehajtására: traktorokkal kezdték beszántani az ültetvényeket.

Afganisztán a világ legnagyobb ópiumtermelője, így közvetve az ópiumból előállított heroiné is. Az európai és ázsiai kábítószer-fogyasztók számára az Afganisztánban termő mák biztosítja a fő heroinforrást, jóllehet az országban állomásozó amerikaiak már az elmúlt húsz évben dollármilliókat fektettek a máktermesztés felszámolásába.

A kábítószer-kereskedelmet akadályozó intézkedés az elszegényedett földbirtokosok és napszámosok számára lesz a legkárosabb, mivel rengeteg földművelőnek a máktermelés jelenti az egyetlen megélhetési forrást. A tálib vezetés azzal fenyegeti a máktermelőket, hogy ha nem hagynak fel tevékenységükkel, vallási bíróság elé állítják őket.

A tálibok hatalomátvétele óta az afgán gazdaság a korábbinál is nehezebb helyzetbe került, részben azért is, mert a külföldi segélyezők megvonták az országtól a támogatásokat.

Nyitókép: Sayed Khodaiberdi Sadat/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#afganisztán#tálibok#ópium#mák#heroin#kábítószer

Címlapról ajánljuk