Külföld

Megkínozhatták az afganisztáni brit nagykövetség volt dolgozóit

rtl.hurtl.hu

2022. június 16. 12:47

Azért verték meg őket, mert a briteknek dolgoztak.

Az afganisztáni brit nagykövetség egyik munkatársa azt  állítja, a tálibok megverték, mert a követségen dolgozott, írja a BBC.

Több mint százan még mindig Afganisztánban vannak azok közül, akik a brit nagykövetségnek dolgoztak. Közülük többen is azt mondták a BBC-nek, hogy megverték és megkínozták őket. 

A férfiak a GardaWorld nevű világméretű biztonsági cég alkalmazottai voltak, sokan közülük több mint egy évtizeden át. Többen is olyan sérülésekről osztottak meg fotót, amelyeket elmondásuk szerint a tálibok okoztak. 


A brit kormány szerint több mint 15 000 embert evakuáltak tavaly óta, egy lista szerint azonban, amely a BBC-hez is eljutott, a brit nagykövetség volt dolgozói közül több mint 150-en maradtak Afganisztánban.

Az egyikük azt mondta a BBC-nek, hogy nemrég megverték a tálibok, mert korábban őrként dolgozott a nagykövetségen.

Kint ültem, amikor fegyveresek jöttek felém, és az egyikük nekem támadt. Azt mondták, a brit nagykövetségnek dolgoztam és elkezdtek ütni. A földre kerültem, és csak ütöttek-vertek

– mondta a férfi.

Egy másik volt őr arról számolt be, hogy egy fegyveres puskatussal fejbe vágta. Mint mondja, csak azután engedték szabadon, hogy meggyőződtek róla, már nem dolgozik a briteknek. 

A brit kormány a héten jelentette be, hogy az afgán állampolgárok áttelepítési akciója (ACRS) keretében lehetőség nyílik arra, hogy elsősorban azok, akik munkájukkal az Egyesült Királyágot segítették Afganisztánban, Angliába települhessenek át. A jelentkezés június 20-án kezdődik, a kritikusok szerint mindez túl későn jött és túl kevés.

Nyitókép: BBC

 

#Külföld#afganisztán#brit nagykövetség#kabul#kínzás

Címlapról ajánljuk