Külföld

Maszkban tiltakoztak az afgán férfi újságírók kolléganőik arcának kötelező elfedése ellen

rtl.hurtl.hu

2022. május 23. 16:33

A tálibok szerint ez Isten szava. A női műsorvezetők viszont alig kapnak levegőt munka közben.

Maszkban jelentek meg a kamerák előtt az afganisztáni Tolonews hírportál férfi munkatársai vasárnap, tiltakozva a tálibok nők elfátyolozásáról szóló rendelete miatt.

A hírportál munkatársai a Twitteren azzal érveltek a tiltás ellen, hogy a televízió képernyőjén megjelenő nők „nem valóságos nők, csupán képek”, így a tálib vezetés május elején kiadott, a nők teljes elfátyolozását kötelezővé tevő rendelete nem vonatkozhatna rájuk.

A tiltakozásról készített videóban a hírportál több női műsorvezetője arra panaszkodott, hogy arcfátyolban nem kap rendesen levegőt, így adást sem tud vezetni.

Kpolvak Szapai, a Tolonews igazgatóhelyettese a Facebookon azt mondta: a rendelkezés mély gyászba taszította őket.

Az erkölcs terjesztéséért és bűnmegelőzésért felelős afgán minisztérium szóvivője mindazonáltal leszögezte, hogy a szabálytól nem térnek el: 

Ez nem a mi szavunk, hanem Isten (Allah) szava

– fogalmazott.

A döntés ellen a napokban több afganisztáni televízió tiltakozott. Korábbi ígéreteikkel ellentétben a radikális iszlamista tálibok az utóbbi hónapokban ismét erőteljesen korlátozni kezdték a nők jogait, május elején pedig kötelezővé tették a nők számára a teljes testet elfedő burka viselését nyilvános helyeken. A tálibok tavaly szeptemberben jutottak ismét hatalomra 20 év után, mivel az Egyesült Államok és szövetségeseinek hadserege elhagyta Afganisztánt.

Nyitókép: Twitter / Tolonews

#Külföld#afganisztán#tálibok#fátyol#fejkendő#hidzsáb#televízió

Címlapról ajánljuk