Külföld

Küldje be valamelyik férfi rokonát, hogy kirúghassuk önt! – mondták a tálibok a női alkalmazottaknak

rtl.hurtl.hu

2022. július 18. 16:28

Afganisztánban csak egészségügyi és a tanári területen foglalkoztatott nők járhatnak dolgozhatnak. A megkülönböztetés akár egymilliárd dolláros kárt is okozhat az országnak.

A tálib vezetők jelezték az afganisztáni pénzügyminisztériumban dolgozó nőknek, hogy szeretnék őket elbocsátani, és arra kérték őket, hogy a saját állásuk betöltésére küldjenek be inkább egy férfit – írta a Guardian az érintettek beszámolóira hivatkozva. 

A kormányzati pozíciókban dolgozó nőket nem sokkal azután, hogy a tálibok 2021 augusztusában átvették a hatalmat, általában lefokozták, fizetésüket pedig jelentősen – nem ritkán az ötödére – csökkentették. 

Sima Bahous, az ENSZ egyik ügyvezető igazgatója májusban azt mondta : „A nők foglalkoztatására vonatkozó korlátozások akár egymilliárd dolláros gazdasági veszteséget is okozhatnak. Ez Afganisztán GDP-jének 5 százaléka is lehet”.

„Az országban szinte általános a szegénység. Egy egész generációt fenyeget az élelmiszer-ellátás bizonytalansága és az alultápláltság” – tette hozzá. 

Ezúttal a megnövekedett munkateherre hivatkozva arra kérik a nőket, hogy küldjék be dolgozni maguk helyett valamelyik férfi rokonukat. Ezzel párhuzamosan elbocsátanák a nőket.

A lapnak nyilatkozott az egyik érintett is, aki mesterdiplomát szerzett üzletvezetésből és több mint 15 éven át dolgozott a minisztériumban. „Hogyan tudnék könnyedén bevezetni valaki mást a saját helyemre? Képes lenne olyan hatékonyan dolgozni, mint én annyi éven át? És még ha el is végezné ugyanazt a munkát, mi történne velem?” – vetette fel.

A nő azt mondta, legalább 60 hasonló esetről tud. 

A Human Rights Watch (HRW) nőjogi részlegének kutatása szerint Ghazni tartományban majdnem az összes olyan nő elveszítette az állását, aki korábban fizetett munkát végzett.

Csak egészségügyi és a tanári területen foglalkoztatott nők mehetnek dolgozni, a többiek kénytelenek otthon maradni.

A minisztérium női alkalmazottjai ugyanakkor nem nyugodnak bele a döntésbe. 

Létrehoztunk egy csoportot a minisztérium női alkalmazottaiból. Most tárgyalunk, és tüntetni fogunk, ha nem hallgatnak meg minket 

– mondta az egyik érintett.

Az ország súlyos gazdasági és humanitárius válságban van. Az ENSZ szerint jelenleg 20 millió embert fenyeget éhezés, több mint 9 millióan pedig arra kényszerültek, hogy elhagyják a lakóhelyüket. A mezőgazdaságot ráadásul súlyos aszály sújtotta.

Nyitókép: Afgán nők tiltakoznak a burka viselése ellen Kabulban 2022. május 10-én – Fotó: MTI/EPA

#Külföld#afganisztán#tálibok#egyenjogúság#munkavállalás

Címlapról ajánljuk