Külföld

„Tovább ölöm a külföldieket” – hősként ünneplik a tálibok az ausztrálokat gyilkoló Hekmatullah-t

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 8. 9:24

A férfi szabadon engedésétől az Egyesült Államok az erőszak visszaszorítását várta.

Egy kabuli luxusotthonban él az az afgán harcos, aki egy évtizede három fegyvertelen ausztrál katonát ölt meg Afganisztánban – írja a Guardian.

Hekmatullah-t 2013 februárjában fogták el Pakisztán határmenti régiójában. Három rendbeli emberöléssel vádolták meg, halálra ítélték, de csak hét év börtönbüntetést töltött le, majd 2020-tól Katarban élt házi őrizetben. Miután a tálibok elfoglalták Kabult, visszatért Afganisztánba.

Hekmatullah egyike volt annak az ötezer fogolynak, akiknek szabadon engedését a tálibok az Egyesült Államokkal folytatott béketárgyalások során követelték. A férfi elengedését Ausztrália hevesen ellenezte, Amerika viszont azzal érvelt, hogy a terrorista foglyok szabadon engedése hozzájárulhat az erőszak visszaszorításához.

Hekmatullah-t most hősként ünneplik a tálibok, és az afgán főváros volt diplomatanegyedében szállásolták el. Egy szigorúan őrzött ingatlanban él a volt al-Kaida vezér, a nyolc napja megölt Ajmán al-Zavahiri otthonának közelében. A férfi azt hangoztatja, hogy nem bánta meg, hogy ausztrál katonákat ölt, és újra hajlandó lenne megölni ausztrálokat, vagy bárkit, aki a tálibok ellenfele.

Nyitókép: christophe_cerisier / E+ / Getty Images

#Külföld#afganisztán#kabul#tálibok

Címlapról ajánljuk