Külföld

Litvánia fittyet hányt az oroszok fenyegetésére, kiszélesítették a kalinyingrádi kereskedelem korlátozást

rtl.hurtl.hu

2022. július 11. 12:24

A tengerparti területre június 17-e óta szárazföldön Oroszországból jóval kevesebb áru érkezik az ukrajnai háború miatt Moszkva ellen bevezetett uniós szankciók következtében.

Litvánia hétfőn kiterjesztette a területén keresztül Oroszország balti exklávéja, Kalinyingrád felé irányuló kereskedelemre vonatkozó korlátozásokat, mivel Moszkva ellen újabb, korábban már bejelentett európai uniós szankciók léptek hatályba.

A hétfő reggeltől tiltott további áruk közé tartozik a beton, a fa, az alkohol és az alkoholalapú ipari vegyi anyagok

– közölte a litván vámhatóság szóvivője.

Oroszország pénteken figyelmeztette Litvániát és az Európai Uniót, hogy kemény intézkedéseket hozhat ellenük, ha az elkövetkező napokban nem indul újra egyes áruk tranzitja Kalinyingrádba és Kalinyingrádból.

Kalinyingrád a NATO és az Európai Unió tagállamaival, Litvániával és Lengyelországgal határos, és a legtöbb áru tekintetében a Litvánián keresztül vezető vasútra és közútra támaszkodik. A tengerparti területre június 17-e óta szárazföldön Oroszországból jóval kevesebb áru érkezik az ukrajnai háború miatt Moszkva ellen bevezetett uniós szankciók következtében.

Elsősorban a humanitárius vagy alapvető fontosságú kategóriába tartozó áruk, például az élelmiszerek, mentesülnek a szankciók alól.

Nyitókép: Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#kalinyingrád#ukrajna

Címlapról ajánljuk