Külföld

Akkora az infláció, hogy aranypénzt vezetnek be Zimbabwéban

rtl.hurtl.hu

2022. július 6. 9:18

Az érme neve „Mosi-oa-Tunya aranyérme” lesz, ami azt jelenti, hogy „A füst, amely dübörög”.

Zimbabwe még ebben a hónapban aranyérméket vezet be, az ország így próbálja megfékezni az inflációt, miközben valutája is zuhan, írta meg a BBC.

Az ország központi bankja azt tervezi, hogy a következő öt évre törvényes fizetőeszközzé teszi az amerikai dollárt. A központi bank irányadó kamatlábát júliusban több mint kétszeresére, 200 százalékra emelték, miután az éves inflációs ráta 190 százalék fölé emelkedett. 

Az aranyérmék – amelyek egy uncia 22 karátos aranyat tartalmaznak majd – július 25-től lesznek kaphatók. Az uncia a nemesfémek – például az arany, az ezüst és a platina – mérésére használt mértékegység. Egy uncia 31,10 grammnak felel meg.

„Az aranyérméket helyi pénznemben, amerikai dollárban és más külföldi pénznemekben is el lehet majd adni a nagyközönségnek, az arany mindenkori nemzetközi árán és az előállítási költségeken alapuló áron” – közölte John P Mangudya, a zimbabwei központi bank vezetője.

Minden érmét sorozatszámmal azonosítanak majd, és könnyen átválthatók lesznek készpénzre, helyi és nemzetközi szinten egyaránt, ígéri a pénzintézet.

Az érme neve „Mosi-oa-Tunya aranyérme” lesz, ami azt jelenti, hogy „A füst, amely dübörög”, utalva a Zimbabwe és Zambia határán található Viktória-vízesésre.

A bejelentés része a zimbabwei kormánynak az ország valutaválságának kezelésére irányuló intézkedéseinek. 

Júniusban az éves inflációs ráta elérte a 191,6 százalékot, míg a zimbabwei dollár 2022 eleje óta értékének több mint kétharmadát veszítette el az amerikai dollárral szemben.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#zimbabwe#pénzromlás#infláció

Címlapról ajánljuk