Külföld

Pert nyert a Mol elnöke a horvát kormány ellen, százmilliárd forintos kártérítés jár a cégnek

rtl.hurtl.hu

2022. július 6. 18:10

Nem látták bizonyítottnak a korrupciót.

Ítéletet hirdetett a Világbank mellett működő, washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) a Horvát Köztársaság és a Mol közötti befektetésvédelmi eljárásban, derül ki a cég sajtóközleményéből. Ezzel egy 2013 óta tartó eljárásban született döntés, mely szerint 

a vállalat és Hernádi Zsolt vezérigazgató ártatlanok.

Az ICSID ítélete arról szól, hogy nem bizonyítható a korrupció a Mol vezetőivel kapcsolatban. A vállalatot azzal vádolták, hogy a horvát állammal fele-fele arányban birtokolt INA energiavállalatnál vesztegettek meg embereket. Horvátországnak ezért 230-235 millió dollár közötti (közel 100 milliárd forintos) összeget kell fizetnie a Molnak.

Az amerikai eljárás teljeskörű büntető bizonyítást folytatott le a per kilenc éve alatt. Több tucat tanút hallgattak ki, több tízezer oldal iratanyagot vizsgáltak meg, többek között a horvát Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéleti anyagát is, mely két év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Mol elnökét.

Magyarországon a Központi Nyomozó Főügyészség 2012-ben  bűncselekmény hiányára hivatkozva megszüntette az ügyben folytatott nyomozást. 2016 decemberben a ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottság (UNCITRAL) is a Mol számára kedvező ítéletet hozott.

Korábban arról írtunk: Horvátország a svájci szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy helyezze hatályon kívül a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottságnak az Ivo Sanader volt horvát kormányfő korrupciós ügyében hozott döntését és Zágrábra nézve kedvezőtlen határozatát.

A horvát kormány még 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz. A horvát álláspont szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt Mol-befektetések, és a magyar vállalat megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket is. A Mol mindvégig tagadta a vádakat. A genfi döntőbíróság valamennyi horvát kérelmet elutasította. Az ítélet után Plenkovic 2016 decemberében bejelentette, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol Nyrt. részesedését az INA-ból.

Jelenleg az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

#Külföld#mol#horvátország#hernádi zsolt#per#kártérítés

Címlapról ajánljuk