Gazdaság

A Mol mindenkitől azt kéri, hogy csak annyit tankoljon, amennyire tényleg szüksége van

rtl.hurtl.hu

2022. július 27. 20:44

Nem lehetett tovább halogatni a százhalombattai olajfinomító karbantartását, a kieső mennyiséget azonban nem tudják teljes mértékben pótolni.

Nem lehetett tovább halogatni a százhalombattai olajfinomító hétvégén kezdődő karbantartását, ami miatt a Mol nem tudja kizárni, hogy augusztusban a megszokottnál kevesebb üzemanyagot tudnak partnereiknek szállítani, és „átmeneti leürülések” is lehetnek a benzinkutakon – minderről az Indexnek beszélt Ratatics Péter, az olajtársaság hazai operatív működéséért felelős ügyvezető igazgatója.

Ratatics Péter a portálnak azt mondta, hogy eredetileg tavaszra tervezték a leállást, de azt el kellett halasztani, mert az üzemanyagok hatósági ára miatt is kiugróan nagy a kereslet. Ám minél tovább várnak a karbantartással, annál nagyobb az esély arra, hogy nem tervezett leállásra kényszerülnek, aminek a megoldása sokkal nehezebb, időigényesebb és költségesebb, a dolgozók testi épségéről nem beszélve.

A terv szerint a finomító üzemeinek jelentős részét már szeptemberben újraindítják, egy kisebb részét pedig október végén, ezt követően tud majd teljes kapacitással működni a létesítmény, de a leállás után sem lesz képes 35 százaléknál nagyobb arányban feldolgozni az orosztól eltérő típusú kőolajat.

A Mol korábban leállított pozsonyi olajfinomítója már teljes kapacitással működik, a kieső mennyiséget részben innen pótolják, részben a társaság megmaradt tartalékainak felhasználásával. Ezek a mennyiségek azonban nem tudják teljes mértékben fedezni a hiányt, és piaci pótlásukra is korlátozottak a lehetőségek – árulta el Ratatics Péter, hozzátéve, hogy a hazai árszabályozás miatt egyszerűen nem éri meg külföldről behozni üzemanyagot.

Mindenkitől azt kérik, hogy csak annyit tankoljon, amennyire tényleg szüksége van:

a pánikvásárlás és a fölösleges spájzolás csak rontana a helyzeten

– mondta az ügyvezető igazgató.

Nyitókép: Ratatics Péter. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

#Gazdaság#mol#üzemanyag#benzin#dízel#árstop#százhalombatta#olajfinomító

Címlapról ajánljuk