Gazdaság

Kutyaszorítóban a Mol: Horvátország megtiltja a gáz exportját

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 8. 10:13

A gazdasági miniszter szerint a Horvátországban kitermelt gáznak a horvát állampolgárokhoz, intézményekhez, kórházakhoz, óvodákhoz kell jutnia elfogadható áron. A INA gáz- és olajipari vállalat legnagyobb részvényese és irányítója a Mol. 

Horvátország azt tervezi, hogy betiltja a helyben termelt földgáz exportját – közölte szerdán Davor Filipovic gazdasági miniszter, írta meg az Euractiv a horvát HRT állami televízió alapján. Hozzáteszik: ez tovább gerjesztheti a problémákat Magyarországgal. 

Horvátország és Mol közösen birtokolja az INA olaj- és gázipari konszernt, és már korábban is heves összetűzések jellemezték a közös tulajdongyakorlást az irányítási jogok és a stratégia miatt.

A Mol képviselőinek is azt az üzenetet küldtem, hogy az INA 2022-ben 703 millió köbméter földgázt tervez kitermelni, és az összes Horvátországban kitermelt gáznak a horvát állampolgárokhoz, intézményekhez, kórházakhoz, óvodákhoz kell jutnia elfogadható áron

– mondta a miniszter, miután Zágrábban találkozott a Mol képviselőivel, jelentette a HRT.

„A kormány a jövő héten döntést hoz arról, hogy a horvát gáz a horvát vállalatokhoz és állampolgárokhoz kerül” – mondta a miniszter.


Arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy Zágráb gyakorlatilag betiltja a földgáz exportját, Filipovic kifejtette: 

a kormány hivatalosan elrendeli, hogy az INA minden Horvátországban kitermelt gázt horvát állampolgároknak, intézményeknek és vállalatoknak adjon el.

Filipovic azt is elmondta, hogy világossá tette: az INA vezetősége már nem élvezi a zágrábi kormány támogatását, „ezért Fasimon Sándor, az INA vezérigazgatója benyújtotta lemondását”.

A MOL 49,08 százalékos részesedéssel az INA legnagyobb részvényese, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A horvát kormány alig 45 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. 

A Mol 2003-ban szerezte meg az első 25 százalékot az INA-ban, majd 2008 végén további 22,15 százalékot vásárolt és megegyezett a horvát kormánnyal az irányítás átvételéről is. A Mol ezt követően további részvényeket vett a piacon. 

A legutóbbi INA-botrányban Horvátország letartóztatott öt embert – köztük Damir Skugort, az INA földgáz-kereskedelmi ágazatának igazgatóját – akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy olyan rendszert szerveztek, amelynek keretében az INA földgázát harmadik félnek drágán értékesítették tovább, és a nyereséget felosztották. Az MTI szerdán arról írt, hogy a vádak szerint valamivel több mint egymilliárd kunával (54 milliárd forint) károsították meg a horvát olajvállalatot, kihasználva a globális válságot és a gáz árának folyamatos világpiaci növekedését.

Ez a vállalati botrány az INA rossz irányításának következménye. Ragaszkodni fogunk az ottani vállalatirányítási rendszer megváltoztatásához, ragaszkodni fogunk az általam már kért könyvvizsgálathoz, és a kormány javasolni fogja az INA igazgatótanácsának horvát tagjainak elbocsátását is

 – mondta Filipovic.

Kérdéseinket elküldtük a Molnak, válaszaikkal bővítjük cikkünket.

Nyitókép: Oliver Bunic / Bloomberg via Getty Images

#Gazdaság#mol#ina#földgáz#export#horvátország

Címlapról ajánljuk