Gazdaság

Lemondott az INA igazgatótanácsának két magyar tagja

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 16. 17:10

Azt állítják, semmi közük nincs a jogellenes tevékenységekhez.

Lemondott tagságáról pénteken a Mol Nyrt. által az INA horvát olajipari vállalat igazgatótanácsába delegált két magyar tag, Horváth Ferenc és Simola József, közölte a Mol az MTI-vel.

A két felsővezető annak ellenére döntött így, hogy semmilyen szerepük nem volt a közelmúltban felszínre került, az INA körüli jogellenes tevékenységekben – olvasható a közleményben. A Mol szerint mindkét leköszönő tag „döbbenten értesült a Skugor-üggyel kapcsolatos leleplezésekről, és annak ellenére, hogy egyáltalán nem érintettek az ügyben, vezetőként felelősséget vállaltak az INA teljes tevékenységéért, ezért lemondtak tisztségükről”.

Korábban mi is írtunk róla: a Mol állítása szerint a sajtóval egy időben tudta meg, hogy letartóztatták a tulajdonába tartozó cég vezetőit.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) a rendőrséggel közösen indított akcióban augusztus 27-én öt embert tartóztatott le gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélések miatt, köztük Damir Skugort, az INA földgázkereskedelmi ágazatának igazgatóját. A vádak szerint valamivel több mint egymilliárd kunával (54 milliárd forinttal) károsították meg a horvát olajvállalatot, kihasználva a globális válságot és a gáz árának folyamatos világpiaci növekedését. Egy héttel később Fasimon Sándor, az INA horvát olajipari vállalat igazgatótanácsának elnöke felajánlotta lemondását az igazgatótanács éléről.

A korrupciós ügy kirobbanása után a horvát kormány az INA teljes igazgatótanácsának menesztését kérte. A horvát sajtó szerint ugyanakkor a Mol által delegált tagok visszahívását csak a magyar vállalat rendelhette el. Az Index.hr horvát internetes portál nem hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta: az INA igazgatóbizottságának magyar tagjait nem illeti meg végkielégítés, mert egy másik vállalat delegálta őket, de a horvát tagokat igen. Az összeget azonban csak abban az esetben kaphatják meg a szerződésük szerint, ha nem maguktól mondanak le – állítja a portál.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona. Korábban a Mol elnöke pert nyert a horvát kormány ellen, amely őt is korrupcióval vádolta meg.

Nyitókép: Damir Sancar / MTI / HINA

#Gazdaság#mol#INA#igazgatótanács#lemondás#magyar#tag#korrupció

Címlapról ajánljuk