Gazdaság

Horvátország nem adja fel, a svájci legfelsőbb bírósághoz fordul a Mol-INA-ügyben

rtl.hurtl.hu

2021. december 30. 13:40

A horvát kormány hatályon kívül helyeztetné a Zágrábnak kedvezőtlen nemzetközi választottbírósági ítéletet a Mol-INA-ügyben, ráadásul egyelőre mégsem vásárolnák ki a Mol-t a horvát olajtársaságból. 

Horvátország a svájci szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordul, hogy helyezze hatályon kívül a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottságnak az Ivo Sanader volt horvát kormányfő korrupciós ügyében hozott döntését és Zágrábra nézve kedvezőtlen határozatát – jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kormány csütörtöki ülésén.

A kormány a horvát legfelsőbb bíróság október 21-ei ítéletére való tekintettel hozta meg a döntését, a testület ugyanis azt állapította meg, hogy korrupció történt. „Úgy gondoljuk, hogy az új körülmények miatt az ilyen megállapodások nem maradhatnak fenn, ezért döntött a kormány, hogy megteszi ezeket a lépéseket” – fogalmazott a miniszterelnök. 

Jogi szakvéleményekre hivatkozva azt is megjegyezte, hogy a megváltozott körülmények miatt 

úgy gondolják, célszerű felfüggeszteni azokat a törekvéseket, amellyel a horvát állam kivásárolná a Mol Nyrt. részesedését az INA-ból.

A horvát kormány még 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz. A horvát álláspont szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt Mol-befektetések, és a magyar vállalat megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket is. A Mol mindvégig tagadta a vádakat. A genfi döntőbíróság valamennyi horvát kérelmet elutasította. Az ítélet után Plenkovic 2016 decemberében bejelentette, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol Nyrt. részesedését az INA-ból.

A Mol 2003-ban, az INA privatizációja során szerzett 25 százalék plusz egy részvény mértékű részesedést a horvát olajvállalatban. 2009-ben a Mol megállapodást kötött a horvát kormánnyal, amelynek következtében a Mol irányítói jogokat szerzett az INA-ban, és átvette a horvát vállalat gázüzletágát. 

Jelenleg az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

A horvát kormány mostani bejelentésre nem kívánt reagálni a Mol. A vállalat novemberi nyilatkozata szerint a 2016-os választottbírósági ítélet megszületése óta az állítólagos korrupcióval kapcsolatban nem merült fel semmilyen új bizonyíték vagy fejlemény. 

Nyitókép: Az INA horvát olajipari társaság épülete a zágrábi Subiceva utcában – Fotó: Damir Sancar/MTI/HINA

#Gazdaság#mol#ina#horvátország#magyarország#korrupció#választottbíróság

Címlapról ajánljuk