Külföld

„Csodagyereket” tartóztattak le Spanyolországban, mert azzal viccelődött barátainak, hogy felrobbantja a repülőgépet

rtl.hurtl.hu

2022. július 6. 14:06

Az ígéretes közgazdászkarrier előtt álló 18 éves sakkbajnok szerint a barátai szokták „tálibnak” hívni a bőrszíne miatt.

Tálib vagyok, felrobbantom ezt a gépet 

– írta a barátainak szánt Snapchat-üzenetben egy 18 éves brit fiatal a Menorcába tartó Easyjet-repülőjáraton. A hatóságok ezt fenyegetésként értékelték, és két vadászgép szállt fel a spanyolországi Zaragozából, hogy kísérjék a gépet. Leszállás után a rendőrök őrizetbe vették a fiatalt. 

A Daily Mail szerint a fiú, Aditya Verma egy sakkozó „csodagyerek”, aki tíz évvel ezelőtt negyedik lett az ifjúsági sakk-világbajnokságon, és személyesen az orosz nagymester, Garri Kaszparov adta át neki a trófeát. Az egyetemen közgazdaságtant akar tanulni, Cambridge-ben fel is ajánlottak neki egy helyet. Az indiai származású fiatal olyan neves bankoknál vett részt gyakorlaton, mint a JPMorgan és a HSBC.

A bíróságon is „ragyogó diákként” jellemezték, de ez nem befolyásolta az ügyészt abban, hogy kérje a felelősségre vonását a vadászgépek riadóztatásának 40 millió forintnyi költsége miatt. A büntetőjogi felelősségre vonás mellett a rendőrségi eljárás összegét is számon kérnék rajta, ha pedig elítélik, az a tanulmányait is befolyásolhatja, az egyetemet ugyanis tájékoztatni kell erről.

Aditya Verma egyébként öt osztálytársával együtt utazott a Spanyolországhoz tartozó szigetre. Azt mondta, hogy a barátaival viccelődött és csak nekik szánta az üzenetet. Hozzátette, hogy a barátai gyakran hívják „tálibnak” a bőrszíne miatt.

Négymillió forint óvadék ellenében elengedték a fiút, de Spanyolországot nem hagyhatja el, és kéthetente jelentkeznie kell a bíróságon.

Nyitókép (illusztráció): Urbanandsport/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#bombafenyegetés#repülőgép#spanyolország

Címlapról ajánljuk