Külföld

Soros György szerint elnyomó rezsimmé változtatják Amerikát a republikánusok

rtl.hurtl.hu

2022. július 4. 21:49

Az abortusszal kapcsolatos döntés is ennek a tervnek a része – írta a milliárdos.

Az amerikai nők abortuszhoz való alkotmányos jogának eltörlésével kapcsolatban Soros György a hétfőn megjelent írásában közölte: a szavazóknak fel kell ismerniük, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának működése egy gondosan kidolgozott terv része, ami az Egyesült Államokat elnyomó rezsimmé alakítja.

A befektető szerint a belső ellenségek nagyobb fenyegetést jelentenek az amerikai demokráciára, mint Hszi Csinping Kínája vagy Vlagyimir Putyin Oroszországa. A Legfelsőbb Bíróságot szélsőjobboldaliak dominálják, akiket Donald Trump Republikánus Pártja helyezett oda – mutat rá. Szerinte nemcsak az teszi őket szélsőségessé, hogy megváltoztatták azt a döntést, ami elismerte a nők jogát arra, hogy eldöntsék, akarnak-e szülni, hanem azok az érvek is, amelyekkel igazolják döntéseiket.

Ajánlat:

„Jó lehetőség” és „Isten akarata” , üzenik nemi erőszak miatt teherbe esett kislányoknak abortuszellenes politikusok

Soros György azt írja, hogy az abortusszal kapcsolatos döntést a bíróság arra a feltételezésre alapozta, hogy az amerikai alkotmány 14. kiegészítése csak azokat a jogokat védi, amelyeket már elismertek 1868-ban, amikor az alkotmánykiegészítést ratifikálták. De ha ez így van, akkor más jogok is veszélyben vannak: így a fogamzásgátláshoz, illetve az azonos nemű vagy eltérő rasszú emberek közti házassághoz való jog, vagy az LMBTQ emberek jogai.

A befektető úgy látja, hogy a Legfelsőbb Bíróság megfékezésének egyetlen módja, ha földcsuszamlásszerű választási vereséget szenvednek a republikánusok, és így lehetővé válik az, hogy a Kongresszus törvényekkel védje meg azokat a jogokat, amelyeket a Legfelsőbb Bíróság védelmére bíztak. Ezt azonban nehezíti, hogy a republikánusok egyes államokban olyan választási törvényeket hoztak, amelyek megfosztják jogaiktól az afroamerikaiakat, más kisebbségeket és a fiatal választókat, és a szavazatszámlálási folyamatba is beavatkoznak.

Ugyanakkor Soros György szerint nem ő az egyetlen, aki úgy gondolja, hogy az amerikai demokrácia veszélyben van: az abortusszal kapcsolatos döntésre az amerikai közvélemény is felkapta a fejét, az embereknek azonban fel kell ismerniük, hogy ez – mint már írta – gondosan előkészített terv része, ami az Egyesült Államokat elnyomó rezsimmé változtatja, különösen a nőket megcélozva. Azt írja: bár ő maga a Demokrata Párt támogatója, ez nem pártkérdés, hanem egy működő kétpárti rendszer visszaállításáról szól, ami az amerikai demokrácia alapja.

Nyitókép: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#soros györgy#amerikai egyesült államok#legfelsőbb bíróság#abortusz#republikánus párt

Címlapról ajánljuk