Külföld

Halálos ágyáról hurcolta el az állambiztonság a kémkedéssel vádolt orosz tudóst

rtl.hurtl.hu

2022. július 4. 17:35

Az FSZB megölte az apámat – közölte fia, aki el sem köszönhetett tőle.

Az oroszországi Novoszibirszkben a halálos ágyáról vittek el FSZB-ügynökök egy elismert tudóst, akit kémkedéssel vádoltak – írja honlapján a CBS News. A gyógyíthatatlan rákbetegséggel küzdő férfi két nappal később meghalt.

Az 54 éves Dmitrij Kolker a Novoszibirszki Állami Egyetem kvantumoptikai laboratóriumát vezette. Unokatestvére, az Egyesült Államokban élő Anton Gyianov szerint a tudós szerette a hazáját, és annak ellenére Oroszországban akart dolgozni és tanítani, hogy vezető egyetemek és intézetek próbálták külföldre csábítani.

Fia, Makszim Kolker szerint a férfit azután gyanúsították meg kémkedéssel, hogy egy nemzetközi konferencián vett részt Kínában, ahol egyébként végig egy FSZB-ügynök tartotta szemmel. Államellenes szervezkedés és idegen államnak való kémkedés miatt húsz év börtönnel fenyegették.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat emberei múlt héten egy novoszibirszki klinikáról Moszkvába vitték Dmitrij Kolkert, majd a hatóságok megüzenték a családnak, hogy a tudós egy moszkvai kórházba került, ahol életét vesztette.

Az FSZB megölte az apámat. Tudták, hogy milyen állapotban van, mégis elvitték a kórházból

– írta fia, Makszim a Vkontakte közösségi oldalon.

Köszönöm, hazám! A családja el sem köszönhetett tőle

– tette hozzá.

Anton Gyianov szerint a tudós elleni vádak nevetségesek voltak, és rendkívül kegyetlennek nevezte, hogy ezt tették egy beteg emberrel. Beszélt arról is, hogy unokatestvére kiemelkedő zongorista és orgonista volt.

Szerintem egy olyan ember, aki ilyen csodálatos dolgokat művelt, nem követhette el azt, amivel őt megvádolták. Én örökké így fogok rá emlékezni

– mondta.


Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Külföld#oroszország#fszb#tudós#kémkedés#rák#betegség#meghalt

Címlapról ajánljuk