Külföld

Női betegei súlyára és libidójára tett megjegyzéseket az Írországban praktizáló magyar orvos

rtl.hurtl.hu

2022. július 1. 11:58

Szakmai vétségek miatt folyik eljárás a férfi ellen, akinek kiadatását eközben a magyar hatóságok kérik az írektől.

Egy 63 éves magyar orvos ellen folytat alkalmassági vizsgálatot az Ír Orvosi Tanács – írja az Irish Times. Korábbi munkaadói azt állítják, hogy a férfi elhallgatta előlük, hogy csak korlátozásokkal praktizálhat, miközben betegeitől is számos panasz érkezett.

Egy dublini egészségügyi szolgáltató vezetője maga panaszolta be a férfit, aki mindössze három napig dolgozott ott, de annyian panaszkodtak rá, hogy a szolgáltatónak kármentő intézkedéseket kellett végrehajtania.

A vádak közt szerepel, hogy az orvos egy férfi páciensétől hatezer eurót kért kölcsön, női betegeit pedig nem vizsgálta megfelelően, helyette rendre megjegyzéseket tett a testsúlyukra és libidójukra – volt, akinek a tízéves gyereke jelenlétében. Egy betegének engedélyezetlen gyógyszert kínált fel azt állítva, hogy megváltoztatja az életét, egy másikkal pedig magántalálkozót akart megbeszélni, ha fogyni szeretne és jobb libidót akar.

Egy nőbetegének – akinek szilánkot kellett volna a karjából eltávolítani – az orvos azt mondta, „lehet, hogy heg marad ott, de attól még gyönyörű marad”, és megjegyezte neki, hogy egy másik betege megcsókolta, miután levett az arcáról egy szemölcsöt.

Sem az orvos, sem képviselője nem jelent meg a meghallgatáson. A férfit korábban már elmarasztalták, mert eltitkolta, hogy a magyar hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki ellene. Az orvos még 2005-ben bántalmazta volt feleségét, gyermekét és anyósát, az emiatt kiszabott büntetéséből egy hónapot töltött le, a maradékot felfüggesztették, de 2010-ben újra börtönbe kellett volna vonulnia 11 hónapra, mert nem fizetett gyerektartást. A magyar hatóságok kiadatását kérték Írországtól, a férfi viszont fellebbezett ez ellen, az ír fél pedig az Európai Unió Bíróságához fordult a jogi kérdések tisztázása miatt.

Illusztráció: Getty Images

#Külföld#írország#orvos#eljárás#vizsgálat#kiadatás

Címlapról ajánljuk