Külföld

Meghan Markle erős szavakkal szállt be az abortusztörvény körüli vitába

rtl.hurtl.hu

2022. június 29. 7:33

Harry herceg feminista, árulta el a hercegné.

Meghan Markle sussexi hercegné arra buzdította a férfiakat, hogy hangosabban fejezzék ki dühüket a Roe kontra Wade döntés – azaz az abortuszhoz való alkotmányos jog – eltörlése miatt, számolt be a Daily Mail.

Az amerikai legfelsőbb bíróság pénteken történelmi döntést hozott: eltörölte az abortuszhoz való jogot biztosító Roe kontra Wade döntést, és ezzel utat nyitott ahhoz, hogy több amerikai államban betilthassák a művi terhességmegszakítást.

Meghan Markle a Vogue magazinnak fejtette ki véleményét az ügyben Gloria Steinem írónő aktivistával és Jessica Yellin újságíróval beszélgetve. Steinem a pénteki döntés másnapján kijelentette, hogy szívesen látja a New Yorkba abortuszra utazó nőket saját, manhattani otthonában.

A hercegné elmondta: minden férfinak csatlakoznia kell a nőkhöz az abortuszjogok védelméért folytatott harcban. „A férfiaknak hangosnak kell lenniük ebben a pillanatban és a továbbiakban, mert ezek a döntések általánosan hatással vannak a kapcsolatokra, a családokra és a közösségekre általában” – fogalmazott Meghan Markle, aki szintén ezen döntésekkel kapcsolatban hozzátette:

Lehet, hogy ezek a nőket célozzák meg, de a következmények mindannyiunkat érintenek.

„A férjemmel sokat beszélgettünk erről az elmúlt napokban. Ő is feminista” – állította a hercegné. Steinem a beszélgetésben megerősítette, hogy Harry herceg mélyen érdeklődik a női jogok kérdése iránt, a párt pedig választott családjának nevezte. A hercegné arra is kiért, hogy bár mostanában nagyon sok nőben ott van a kétségbeesés érzése, össze kell fogni és el kell végezni a munkát.

A kétgyermekes édesanya Meghan Markle szerint fontos, hogy „normalizáljuk a beszélgetést az életünket és a testünket érintő dolgokról”. A lap szerint ezzel arra utalt, hogy 2020 novemberében úgy döntött, hogy megszólal saját vetéléséről.

Ez a nők testi biztonságáról szól

– mondta, majd hozzátette: emellett a gazdasági igazságosságról és az egyéni autonómiáról is szó van. „Senkit sem szabad arra kényszeríteni, hogy olyan döntést hozzon, amelyet nem akar, vagy amely nem biztonságos, vagy veszélyezteti a saját életét” – fogalmazott. 

Steinem elmesélte saját, Londonban végrehajtott abortuszának történetét, amely – mint mondta – lehetővé tette számára, hogy az általa választott életet élje.

Itt két nővel beszélget: az egyik, aki úgy döntött, hogy boldogan szül, a másik, aki úgy döntött, hogy boldogan nem szül

– mondta Markle, aki úgy folytatta: „És mindketten boldogulunk, mert képesek voltunk meghozni a saját döntéseinket.”

A hercegi pár nemrégiben Oprah Winfrey-nél lett látogatást, lapértesülések szerint egy újabb interjúról egyeztettek a világ egyik leghíresebb televíziós személyiségével. Másfél évvel ezelőtt a házaspár exkluzív interjút adott Winfrey-nek, amiben számos, a brit királyi családra rossz fényt vető részletet osztottak meg életükről. A hercegné egyebek mellett arról beszélt, hogy a királyi család dolgozó tagjaként egyedül kellett megbirkóznia mentális problémáival, a nehézségek feldolgozásához semmilyen segítséget nem kapott. 

Nyitókép: Max Mumby / Indigo / Getty Images

#Külföld#meghan markle#abortuszhoz való jog#abortusztörvény#harry herceg

Címlapról ajánljuk