Külföld

„Nem olyan nagy, mint a tiéd” – Trudeau és Johnson azon versengett, melyiküké kisebb

rtl.hurtl.hu

2022. június 27. 8:02

A méret a lényeg?

Azon versengett Boris Johnson brit kormányfő, és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, hogy melyikük hivatalos kormányzati gépe a kisebb – írta a Guardian. A két vezető Németországban vett részt kétoldalú találkozón, a G7-es országok konferenciájának első napján, amikor újságírók előtt találkoztak és a repülőgépeikről esett szó.

Mint megemlítették, mindketten egy éjszakai repülésen voltak túl, amire reagálva Johnson kijelentette:

Láttam a Canada Force One-t (a kanadai kormányfő hivatalos repülőgépe). Nagy gép.

Mire Trudeau válaszul közöltte:

Nem olyan nagy, mint a tiéd.

Amire reagálva a brit kormányfő tiltakozva kijelentette, hogy a brit kormánygép „nagyon, nagyon szerény”.

Kié a nagyobb?

A kérdésben a Guardian próbált meg igazságot tenni. Közlésük szerint mindkét politikusnak igaza volt. A kanadai kormányfő hivatalos gépe – egy több mint harmincéves Airbus CC-150 Polaris – 47 méter hosszú, ami két méterrel hosszabb annál az Airbus A321-es gépnél, amivel Johnson a találkozóra érkezett.

Azonban a brit kormányfőknek van egy másik hivatalos gépe is, egy RAF Voyager, ami majdnem hatvan méter hosszú, de Johnson most nem ezzel repült a találkozóra. A brit légierő alá tartozó repülőt használja ugyanis a királyi család is, és a gép jelenleg Károly herceget szállítja.

Nyitókép: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Boris Johnson brit kormányfő a G7-es országot csúcstalálkozóján, 2022 június 26-án. Fotó: Stefan Rousseau / Pool / Getty Images

#Külföld#justin trudeau#boris johnson#repülőgép#kanada#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk