Külföld

Egy év alatt 19,8 millió ember életét menthették meg a koronavírus elleni oltások

rtl.hurtl.hu

2022. június 25. 8:27

Felállított modelljükben 31,4 millió lehetséges halálesettel számoltak.

Bevezetésük utáni első évben 19,8 millió ember életét menthették meg a koronavírus elleni védőoltások, szemlézi a Guardian a Lancet tanulmányát. A tudományos folyóirat modelljében 31,4 millió lehetséges halálesettel számoltak.

A szakértők 2020 decembere és 2021 decembere között vizsgálták a járvány terjedését 185 országban. Különböző becslések léteznek arra, hogy pontosan hányan haltak meg a covidban – hivatalosan nagyjából hatmillió haláleset történt, de több országban nem volt elég kiterjedt a tesztelés. Így valószínű, hogy a valós szám ennél magasabb.

A tanulmány figyelembe vett többlethalálozási mutatókat is. Így jutottak arra, hogy ebben az évben a magas, illetve a felső középkategóriás országokban (tehát ott, ahol a kormányok önállóan tudtak fizetni a vakcinákért) 12,2 millió ember életét mentette meg az oltás. A szegényebb országokban pedig még 7,5 millió ember kerülhette el a halált.

Kiemelték: sokkal több életet meg lehetett volna menteni, ha egyenletesebb az oltások elosztása. Holott a világ kétharmada kapott legalább egy adagot, a WHO nem érte el céljait.

Nyitókép: Egy nőt beoltanak a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina negyedik adagjával a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban 2022. június 21-én. – Fotó: Varga György / MTI

#Külföld#oltás#koronavírus#covid#halál#tanulmány

Címlapról ajánljuk