Külföld

Elkezdődik az első, hivatalosan is nemi erőszakkal vádolt orosz katona tárgyalása Ukrajnában

rtl.hurtl.hu

2022. június 23. 17:22

Számtalan olyan esetről tudni, hogy orosz katonák ukrán nőket erőszakoltak meg.

Elkezdődik a 32 éves Mikhail Romanov tárgyalása Ukrajnában, akit nemi erőszakkal vádolnak. Romanov mellett még több tucatnyi orosz katona hasonló ügye kerülhet a bíróság elő az elkövetkező időben.

Romanovot – akinek az ügyét távollétében tárgyalják – azzal vádolják, hogy márciusban betört egy házba Kijev közelében, megölt egy férfit, majd többször is megerőszakolta a feleségét. Eközben fegyverrel fenyegette a nő gyermekét.

Az eljárást zárt ajtók mögött folytatják le, a Guardian szerint pedig nem tiszta, ki lesz Romanov védője. A lap nem tudta elérni a vádlottat, párja pedig nem akart megszólalni. A katonáról az ügyészség sem tudja, hol van – még az is lehet, hogy már halott.

Ukrajna több ezer lehetséges háborús bűn után nyomoz Putyin inváziójának kezdete óta. Jelenleg majdnem ötven nyomozás folyik szexuális erőszak vádjával.

Korábban arról írtunk: Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy orosz katonát Ukrajnában. Vadim Sisimarin bevallotta, hogy február 28-án fejbelőtt és megölt egy fegyvertelen, 62 éves, bicikliző férfit egy észak-kelet ukrajnai faluban.  Ez volt az első háborús bűnöket tárgyaló bírósági eset az Ukrajna elleni háború kezdete óta.

Korábban a Fókusz is foglalkozott a hadifoglyok sorsával:


Nyitókép: Munkában egy ukrán bíróság, még 2020-ban. Fotó: Yevhen Kotenko / Ukrinform / Future Publishing via Getty Images

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#tárgyalás#nemi erőszak#katona

Címlapról ajánljuk