Külföld

Házkutatást tartottak egy volt minisztériumi tisztviselő otthonában, akivel Trump érvényteleníttetni akarta Biden választási győzelmét

rtl.hurtl.hu

2022. június 23. 20:59

Jeffrey Clark feladata lett volna választási csalásnak beállítani Donald Trump vereségét több amerikai tagállamban.

Szövetségi nyomozók szerdán házkutatást tartottak Jeffrey Clark volt igazságügyi minisztériumi tisztviselő otthonában – értesült a CNN.

Clark volt az a jogász, akit Donald Trump volt elnök a január 6-i Capitoliumi-i zavargások előtti napokban igyekezett beiktatni igazságügyi miniszterré,

mivel más vezető tisztviselők nem voltak hajlandók egyetérteni Trump állításaival, miszerint Joe Biden választási csalással nyerte meg a 2020-as elnökválasztást.

Trump a tisztviselő segítségével akarta rávenni az Igazságügyi Minisztériumot, hogy hamisan állítsa: Georgiában és más államokban, ahol vesztett, elegendő választási csalás történt ahhoz, hogy az elnökválasztás eredményét érvénytelennek lehessen tekinteni, és így Trump hatalomban maradhasson.

Clark még idén februárban találkozott a Capitolium január 6-i ostromához vezető eseményeket vizsgáló képviselőházi különbizottsággal, de közel kétórás kihallgatásán több mint százszor hivatkozott az alkotmány ötödik kiegészítésére, vagyis hogy megtagadhatja a vallomás tételt. Clark egy Trump által kinevezett környezetvédelmi jogi vezető volt a minisztériumban, majd 2020 decemberében a polgári ügyosztály főügyészhelyettese lett.

A vádak szerint a január 6. előtti napokban Clark segített Trumpnak kidolgozni egy tervet, hogy leváltsa az akkor még hivatalban lévő igazságügyi minisztert, Jeffrey Rosent, így pedig Clark kerüljön a minisztérium élére. Miniszterként Clark beavatkozhatott volna Georgia államban, amely döntőnek bizonyult az elnökválasztási eredmények szempontjából.

Egy 2021. január 3-i drámai találkozó során az Ovális Irodában Rosen, akkori helyettese, Richard Donoghue és a Jogi Tanácsadó Hivatal vezetője, Steven Engel mindannyian azzal fenyegetőztek, hogy tiltakozásul lemondanak, ami arra késztette Trumpot, hogy végül elálljon a tervétől.

Nyitókép: Jeffrey Clark / Getty Images

#Külföld#donald trump#joe biden#amerikai elnökválasztás

Címlapról ajánljuk