Külföld

Szlovákiából és Magyarországról vitt rabszolgákat az Egyesült Királyságba egy házaspár

rtl.hurtl.hu

2022. június 22. 21:50

Összesen 25 év börtönre ítélték őket.

Összesen 25 év börtönt szabtak ki Bristolban egy házaspárra, akik Szlovákiából és Magyarországról is kiszolgáltatott embereket csempésztek az Egyesült Királyságba, ahol ingyen dolgoztatták őket – írja a Guardian.

Az áldozatok egy része szlovákiai árvaházakban nőtt fel. Az ügyben eljáró nyomozó szerint a férj, Maros Tancos kapcsolatban állt szlovákiai gyermekotthonokkal, így hálózta be a házaspár az áldozatokat, jobb életet ígérve nekik. Azzal buktak le, hogy az egyik áldozatuknak sikerült hazaszöknie, a szlovák hatóságok pedig értesítették a brit szerveket, így még 2017-ben sikerült elfogni Maros Tancost és feleségét, Joanna Gomulskát.

Tancos és Gomulska azzal kecsegtette a lépre csalt embereket, hogy minden hónapban megkapják a fizetésük felét, a másik fele pedig az élelmezésüket és a lakhatásukat fedezi majd. Az érkezők igazolványait, telefonjait és bankkártyáit elvették, a nevükre bankszámlát nyitottak, amikre hitelt vettek fel.

Az áldozatoknak Tancos autómosójában ingyen kellett dolgozniuk, éjszaka pedig csirkét kellett vágniuk, tejet csomagolniuk vagy csomagokat válogatniuk. A munkájukért kapott pénzt a házaspár autóra és szerencsejátékra költötte.

A bristoli házban, ahol az embereket fogva tartották, a nyomozók borzasztó körülményeket találtak, koszos matracokat, mocskos szőnyegeket, takarókat és ágyneműket. Számos áldozat számolt be verésről. Egy áldozatnak például törött karral is dolgoznia kellett az autómosóban, egy nő pedig elmenekült, miután alultáplált csecsemőt szült.

Tancost 16, Gomulkát 9 év börtönre ítélték. Az áldozatok számláiról több mint százmillió forintnyi összeget szedtek le, Tancos pedig a minimálbérrel számolva több mint négyszázmillió forintnyi fizetéssel tartozik nekik az autómosóban végzett munkájukért.

Nyitókép: National Crime Agency

#Külföld#egyesült királyság#rabszolgaság#szlovákia

Címlapról ajánljuk