Külföld

Az ukrajnai háború kezdete óta nőtt az Európai Unióba vetett bizalom

rtl.hurtl.hu

2022. június 22. 7:45

De azért aggódunk is az unió jövője miatt.

Az ukrajnai háború kezdete óta nőtt az Európai Unióba vetett bizalom, de az uniós állampolgárok most nagyon bizonytalanok a jövőjüket illetően – idézi az Eurobarometer felmérését a 24.hu.

Az Eurobarometer felméréséből összességében az derül ki, hogy az uniós állampolgárok egyetértenek azokkal a lépésekkel, amelyeket az EU tett az ukrajnai háború kezdete óta, és a krízis megerősítette az Európai Unió támogatottságát.

Az európai polgárok között a bizonytalanság a legjellemzőbb érzés: 87 százalékuk azt mondja, hogy a háború hatását már most érzik, vagy a jövőben érezni fogják. Tízből hat uniós lakos nem bízik abban, hogy az életét a megszokott kerékvágásban tudja majd folytatni, és nagyjából ugyanennyien mondják azt, hogy nem készültek fel a növekvő élelmiszer- és energiaárakra.

Tíz megkérdezettből legalább kettő leginkább tehetetlennek vagy frusztráltnak érzi magát, de nem sokkal marad el ettől a harag érzése sem. A bizonytalanságot leginkább azok említették, akiknek gyakran okoz problémát a számlák befizetése, illetve azok, akik már megtapasztalták a háború negatív hatásait, vagy a következő hónapokban számolnak ezzel.

A 24.hu megemlíti, hogy 

tízből kilenc európai már úgy érzi, hogy csökkent az életszínvonala, 40 százalékuk szerint ez a negatív hatás folytatódni fog, 47 százalék szerint akár 2023-ban is.

A demokráciát a válaszadók egyre inkább egy kulcsfontosságú uniós értéknek tekintik, és egyre fontosabb szerepet tulajdonítanak az uniós választásoknak. A megkérdezettek 60 százaléka az európai értékek védelmét – például a szabadságot és a demokráciát – előbbre helyezi, mint a növekvő árakat, több mint 80 százalékuk pedig egyetért abban, hogy azok a dolgok, amelyek összekötik a tagállamokat, fontosabbak, mint azok, amelyek szétválasztják – idézi a felmérést a lap.

Ugyanakkor Bulgáriában (70 százalék), Magyarországon (67 százalék), Máltán (63 százalék), Romániában (62 százalék), Görögországban (51 százalék) és Cipruson (51 százalék) azok voltak többségben, akik szerint az árstabilizálás prioritást élvez a közös európai értékek megvédésével szemben.

A felmérést a 27 európai uniós tagállamban 2022 áprilisában és májusában 26 580 interjú segítségével végezték el. 

Nyitókép: iantfoto / Getty Images

#Külföld#európai unió#eurobarometer#bizalom#tagállamok#felmérés

Címlapról ajánljuk