Külföld

Legalább 250 ember halt meg egy afganisztáni földrengésben

rtl.hurtl.hu

2022. június 22. 8:21

A 6,1-es erősségű rengést az epicentrumtól több száz kilométerre is érezni lehetett. 

Legalább 250 ember meghalt szerdán Afganisztánban, miután egy 6,1-es erősségű földrengés rázta meg az ország déli részét – jelentette a BBC. A földrengés Hoszt város közelében, a pakisztáni határnál történt, helyi idő szerint hajnali fél kettő előtt pár perccel.

A természeti katasztrófa leginkább Paktika tartományt érintette, hol egy helyi kormányzati tisztségviselő elmondása szerint több mint 250 ember halt meg, és több mint 150-en megsérültek. A BBC-nek nyilatkozó tisztségviselő elmondása szerint a halottak száma várhatóan még emelkedni fog.

Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) közlése szerint a rengést egy ötszáz kilométer sugarú körben lehetett érezni, ahol több mint százmillióan élnek. A földmozgást a szomszédos Pakisztán fővárosában, és még Indiában is érezték – közölte az EMSC.

A károk nagyságáról egyelőre nem érkeztek jelentések.

Az Afganisztánt irányító tálib kormány helyettes szóvivője a hivatalos Twitter-oldalán arra kérte a segélyszervezeteket, hogy minél hamarabb küldjenek mentőcsapatokat a rengéstől érintett négy afgán tartományba, ahol közlése szerint „több száz honfitársunk meghalt, vagy megsérült”.

Nyitókép: Afgán kisgyerek egy januári földrengésben összedőlt ház romjai között. – Fotó: Ahmad Seddiqi / Anadolu Agency / Getty Images

 

#Külföld#földrengés#afganisztán

Címlapról ajánljuk