Külföld

Texasi iskolai mészárlás: egy órát vártak a rendőrök, pedig volt pajzsuk és puskájuk

rtl.hurtl.hu

2022. június 21. 8:29

A város lakói a „döntésképtelen” rendőrkapitány leváltást követelik, miközben a helyi sajtó leleplező nyomozásai kiderítették, egészen másként történt az eset, mint azt a rendőrség állította. 

A texasi Uvalde városában történt, 21 halálos áldozattal járó iskolai mészárláshoz kivonult rendőrök annak ellenére nem támadtak rá a lövöldözőre, hogy nagyerejű puskák és golyóálló pajzsok voltak náluk – derült ki texasi lapok nyomozásaiból. A helyi hatóságok azzal magyarázták, hogy nem támadtak rá a lövöldözőre, hogy nem volt megfelelő felszerelésük.

A Texas Tribune cikke, valamint az Austin American-Statesmen és a KVUE televízió közös beszámolója szerint 19 perccel azután, hogy a lövöldöző betört az iskolába, az ott lévő rendőröknél már legalább egy pajzs volt, valamint puskák, nem pedig csak kézi lőfegyverek, ahogy azt korábban a rendőrség állította.

A beszámolók szerint az iskola folyosóján álló rendőrök egyre türelmetlenebbek voltak, és be akartak törni az osztályterembe, ahol a lövöldöző volt, de erre nem kaptak parancsot a rendőrkapitánytól Pete Arredondótól. Az egyik rendőr felesége az iskola egyik tanárnője volt, aki megsebesült, majd meghalt  lövöldözésben, egy másik rendőrnek pedig a lánya volt bent az osztályteremben, aki szintén egyike lett a halálos áldozatoknak.

Texasi iskolai mészárlás: felháborító részletek derültek ki a redőrökről
Fotó: Texas Tribune

A 19 gyerek és két tanárnő halálával végződő mészárlás után erős kritika érte a rendőrséget amiatt, hogy késlekedve, csak majdnem másfél órával a mészárlás kezdete után támadtak rá a lövöldözőre, pedig a iskolai lövöldözésekre bevezetett eljárási szabályok szerint a rendőrök elsődleges feladata az, hogy még a saját életük kockáztatásával is rátámadjanak a lövöldözőre.

A rendőrkapitány korábban azt mondta, a rendőrök azért nem támadtak rá a tömeggyilkosra, mert nem tudtak bejutni az osztályterem ajtaján, és a kulcsra vártak. A texasi lapok információ szerint azonban a helyszínen volt egy olyan speciális eszköz, amit a tűzoltók az ajtók feltörésére szoktak használni, de azt a rendőrök nem vetették be.

A Texas Tribune cikke szerint a folyosón várakozó rendőrök feletteseik utasítására vártak, de Arredondo tétovázott, nem rendelte el a lövöldöző elleni támadást, és egy különleges taktikai egységre várt. A lövöldözés utáni napokban pedig egymás után tett olyan nyilatkozatokat, amikről később kiderült, hogy hamisak voltak.

Hétfőn egy iskolakörzeti gyűlésen a helyiek Arredondo leváltásás követelték. Az egyik felszólaló szülő kijelentette:

Rémisztő, hogy Pete még mindig alkalmazásban áll, miközben tudni lehet, hogy képtelen olyan döntéseket hozni, amik életeket mentenek.

Nyitókép:KVUE

#Külföld#texasi iskolai lövöldözés#rendőrség#egyesült államok#texas#lövöldözés#iskola

Címlapról ajánljuk