Külföld

Boris Johnson előre be nem jelentett látogatást tett Ukrajnában, aztán azt mondta, mégis nekik kéne megrendezni az Eurovíziót

rtl.hurtl.hu

2022. június 18. 16:59

Korábban a szervezők arról beszéltek: nem hinnék, hogy a háború sújtotta ország képes lenne tető alá hozni a 2023-as dalversenyt.

Kisebb diplomáciai perpatvar látszik keveredni a 2023-as Euróvízió megrendezése körül. Mivel az idei dalversenyt Ukrajna nyerte, ezért az övék lenne a jog, hogy a jövő évi eseményt megszervezzék. A szervezők viszont arról beszéltek, hogy a második helyen végző Egyesült Királyságnak adnák a jogokat, mert szerintük a háború sújtotta ország nem képes a szervezésre.

Boris Johnson pedig előre be nem jelentett látogatást tett Ukrajnába, miután a BBC szerint arról beszélt: mégiscsak ennek az országnak kellene megrendeznie a fesztivált.

A brit miniszterelnök Volodimir Zelenszkijjel egyeztetett Kijevben. Korábban Olekszandr Tkacsenko, az ország kulturális minisztere azt mondta, hogy továbbra is készen állnak a rendezésre. „Minket kész tények elé állítottak anélkül, hogy lehetőséget kaptunk volna más opciók megvitatására” – állította.

Johnson pedig most azt mondta:

Az ukránok tisztességes versenyben nyertek, még akkor is, ha mi is csodálatosan szerepeltünk, így meg kell adni nekik a lehetőséget, hogy megrendezzék a fesztivált. Az esemény egy év múlva lesz, minden rendben lesz, mire eljön a Dalfesztivál ideje.

Korábban a Fókusz arról tudósított: A 2022-es fesztivált megnyerő Kalush Orchestra frontembere az édesanyjának írta még évekkel ezelőtt a dalt, ami az orosz-ukrán háború kitörése óta az ukránok egyfajta himnuszává nőtte ki magát. A közönségszavazatok miatt toronymagasan nyertek, ahogy azt az előzetes találgatások alapján is sejteni lehetett. Eredetileg 41 ország indult az idei Eurovízión, de Oroszországot februárban kizárták az ukrajnai invázió miatt. A szervezők állítása szerint ezzel az volt a cél, hogy távol tartsák a politikát a versenytől.


Nyitókép: Joe Giddens - WPA Pool / Getty Images

#Külföld#eurovízió#ukrajna#egyesült királyság#boris johnson#látogatás

Címlapról ajánljuk