külföld

Hiába az idei győzelem, nem Ukrajnában rendezik jövőre az Eurovíziós Dalfesztivált

rtl.hurtl.hu

2022. június 17. 13:27

A hagyomány szerint az előző év győztesei adnak otthont a következő versenynek, de az esemény szervezői "mély sajnálattal" állapították meg, hogy nem lehet biztosítani a verseny ukrajnai megrendezéséhez szükséges biztonsági és működési garanciákat.

Az Egyesült Királyságban rendezhetik meg a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált, miután az esemény szervezői arra a következtetésre jutottak, hogy Ukrajna most nem képes a verseny lebonyolítására - írja a Guardian.

Az idei fesztivált az ukrán Kalush Orchestra nyerte meg, miután a nézők szerte a kontinensen rájuk szavaztak, szolidaritást vállalva ezzel az Oroszország által megtámadott országgal.

A versenyt szervező Európai Műsorszolgáltatók Uniója (EBU) közölte: „Az Eurovíziós Dalverseny a világ egyik legösszetettebb televíziós produkciója, több ezren dolgoznak és vesznek részt az eseményen, ehhez pedig 12 hónapos felkészülési időre van szükség”.

Hosszas vizsgálatot követően az EBU úgy döntött, hogy az ukrán közszolgálati műsorszolgáltató nem tudja vállalni a lebonyolításhoz szükséges garanciákat, és „szomorúságának és csalódottságának” adott hangot amiatt, hogy a jövő évi versenyt nem lehet Ukrajnában megrendezni.

E döntés eredményeként, a szabályoknak megfelelően és az esemény folyamatosságának biztosítása érdekében az EBU most tárgyalásokat kezd a BBC-vel, az idei második helyezett közszolgálatával, hogy a 2023-as Eurovíziós Dalversenyt potenciálisan az Egyesült Királyságban rendezhesse meg. 

Az EBU hozzátette, hogy teljes mértékben azt szeretnék, hogy a jövő évi műsorban egyértelmű legyen Ukrajna idei győzelme, és ez prioritás lesz a számukra a későbbi házigazdákkal folytatott megbeszéléseik során is. 

Nyitókép: Jens Büttner / picture alliance / Getty Images

#külföld#ukrajna#egyesült királyság#eurovíziós dalfesztivál#ebu#európai unió#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk