kultúra

Ukrajna kéri vissza a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivál rendezési jogát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 18. 7:27

Az ukrán kulturális miniszter közleményben ítélte el péntek este, hogy megvonták Ukrajna jogát a jövő évi fesztivál megrendezésére.

Mint arról pénteken hírt adott az rtl.hu is, háborús állapotok miatt Ukrajna nem rendezheti meg a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált, hiába nyerte meg az ország az idei versenyt. A döntést pénteken jelentette be Genfben a szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU), amely a második helyezett Nagy-Britanniával kezdett tárgyalásokat a rendezésről.

A versenyt hagyományosan az előző évi győztes rendezheti meg. 2022-ben az ukrán Kalus zenekar Sztefania című számával nyerte meg a május 15-én Torinóban tartott európai dalversenyt.

Az EBU az ukrán közmédiával és független szakértőkkel együtt megvizsgálta a körülményeket, és arra a megállapításra jutott, hogy a háború sújtotta Ukrajna „nem tudja megadni a fesztivál megrendezéséhez szükséges biztonsági és működési garanciákat”.

Az ukrán kulturális miniszter közleményben ítélte el péntek este, hogy megvonták Ukrajna jogát a jövő évi fesztivál megrendezésére, és további tárgyalásokat sürgetett. „Ukrajna nem ért egyet az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének döntésével, kérjük annak megváltoztatását, mert úgy hisszük, hogy be tudjuk tartani minden vállalt kötelezettségünket” – hangoztatta Olekszandr Tkacsenko. A miniszter szerint országa eddig teljesített minden feltételt, és „a biztonsági előírásokat illetően garanciákat adott a rendezéssel kapcsolatban”.

A britek rendezhetik

Az EBU közölte, hogy a rendezvény folyamatossága érdekében a brit közmédiával, a BBC-vel kezd megbeszéléseket a 2023-as fesztivál esetleges megrendezéséről. Az idei versenyen második lett a brit fellépő, Sam Ryder, és ezzel Nagy-Britannia a legjobb helyezést érte el 1998 óta.

A brit miniszterelnöki hivatal üdvözölte annak lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság lehet jövőre a verseny házigazdája, és azt ígérte, mindent megtesz azért, hogy a rendezvényen "lehengerlően tükröződjön Ukrajna gazdag kultúrája, öröksége és kreativitása".

A dalfesztivál történetében többször is volt példa arra, hogy a jogosult műsorszolgáltató átengedte a rendezés jogát másnak, többnyire pénzügyi okokból. Nagy-Britannia eddig nyolcszor volt házigazdája az Eurovíziós Dalfesztiválnak, többször, mint bármely más ország, és háromszor más állam helyett.

Nyitókép: Jens Büttner/picture alliance via Getty Images

 

#kultúra#orosz-ukrán háború#eurovíziós dalfesztivál#ukrajna

Címlapról ajánljuk