Külföld

Az Európai Bizottság támogatja Ukrajna uniós tagjelöltségét

rtl.hurtl.hu

2022. június 17. 12:39

Csakis Ukrajnán múlik, él-e a további lehetőségekkel – mondta Ursula von der Leyen.

„Az üzenetünk egyértelmű: igen, Ukrajna megérdemli az uniós lehetőséget, igen, Ukrajna megérdemli, hogy tagjelöltként üdvözöljük. Mindezt az eddig elvégzett jó munkára alapozzuk, de maradt még fontos, elvégzendő feladat. Az egész folyamat érdemalapú, minden a hivatalos feltételek mentén zajlik, teljes mértékben Ukrajnán múlik, hogy teljesíti-e. A döntés Ukrajnáé" – idézi a BBC Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét.

Ukrajna márciusban nyújtotta be tagfelvételi kérelmét az Európai Unióhoz. Ursula von der leyen múlt hét szombaton látogatott Kijevbe, hogy Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelméről tárgyaljon a helyi hatóságokkal. 

A mostani ajánláshoz valószínűleg reformkötelezettségek kapcsolódnak majd. Ahogyan korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, egyebek között a javítani kellene jogállamiság helyzetét és hatásosabban kellene küzdeni a korrupció ellen.

Ursula von der Leyen már másodszor látogatott Kijevbe az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta. Áprilisban Bucsában járt, ahol az orosz csapatok gyaníthatóan civilek százait mészárolták le.

Nyitókép: Michael Fischer / picture alliance / Getty Images

 

 

 

#Külföld#ukrajna#eu#tagjelöltség#volodimir zelenszkij#ursula von der leyen

Címlapról ajánljuk