Külföld

Az oroszok szerint már áprilisban elkészült a békemegállapodás háromnegyede

rtl.hurtl.hu

2022. június 16. 20:53

A Pentagon szerint viszont Putyin nem akar leülni tárgyalni.

Vlagyimir Megyinszkij orosz elnöki tanácsadó szerint az Ukrajna és Oroszország közötti békemegállapodás tervezetét áprilisban már 75 százalékban elfogadták, írja az állami hírügynökség.

„Hosszú ideig intenzív tárgyalásokat folytattunk az ukrán féllel a válság utáni rendezés feltételeiről. Április 15-én ezek a tárgyalások azzal értek véget, hogy átadtuk az ukrán félnek a tárgyalócsoportok által egyeztetett megállapodástervezetet. Az egyeztetettség 75 százalékos volt” – mondta Megyinszkij.

Szerinte a tárgyalási folyamat Ukrajna kezdeményezésére szakadt meg, azt követően, hogy az amerikai védelmi és külügyminiszter Kijevben járt. Mint mondta, az az érzése, hogy az ukrán vezetésnek nincs szüksége a békére. Hozzátette, hogy Oroszország továbbra is nyitott a tárgyalásokra az ukrán féllel.

Leonyid Paszecsnyik, az úgynevezett Luhanszki Népköztársaság vezetője és Dmitrij Szablin, az orosz parlamenti alsóház védelmi bizottságának alelnöke egybehangzóan azt állította csütörtökön, hogy Szíria és más országok készek elismerni a két délkelet-ukrajnai szakadár köztársaság függetlenségét. Szablin a Damaszkuszból posztolt Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök megígérte: kiadja az erre vonatkozó utasítást a külügyminisztériumának.

Korábban a Pentagon azt nyilatkozta: Putyin az, aki nem hajlandó leülni tárgyalni Zelenszkijjel. Korábban egy felmérés azt mutatta ki: az európaiak 35 százaléka szeretné, ha minél hamarabb véget érne a háború, még akkor is, ha ez azzal járna, hogy Ukrajna területeket veszít. Velük szemben csak 25 százalék gondolja úgy, hogy Oroszország megbüntetése mindennél fontosabb.

Nyitókép: Contributor / Getty Images

#Külföld#béke#tárgyalás#oroszország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk