Külföld

Ukrajna: a drágulással szembesülő európaiak egyre kevésbé támogatják a háborút

rtl.hurtl.hu

2022. június 15. 9:14

Többen szeretnék, hogy mihamarabb véget érjen a háború, mint azt, hogy Oroszország megbűnhődjön az Ukrajna ellen indított háború miatt. 

Az európaiak még saját magukat és Vlagyimir Putyin orosz elnököt is meglepték azzal, hogy milyen egységesen ítélték el az Ukrajna ellen indított orosz háborút, ami miatt az európai kormányok váratlan fordulatként erőteljesen léptek fel Moszkva ellen. Ez az egység azonban kezd repedezni a háború gazdasági hatásai miatt — derült ki a berlini European Council on Foreign Relations (ECFR) kutatásából.

A külpolitikai elemzőszervezet jelentése szerint az európaiak egyre nagyobb aggodalommal figyelik, hogy milyen árat fizetnek az Oroszország ellen hozott szankciókért, és már inkább a megélhetési költségek emelkedése köti le a figyelmüket és nem a harctér. Az ECFR szerint az európaiak ellenezni fognak egy hosszan zajló háborút, ha csak valami drámai fejlemény nem történik.

A szervezet felmérése szerint az európaiak 35 százaléka szeretné, ha minél hamarabb véget érne a háború, még akkor is, ha ez azzal járna, hogy Ukrajna területeket veszít. Velük szemben csak 25 százalék gondolja úgy, hogy Oroszország megbüntetése mindennél fontosabb. 

A felmérés eredményei szerint Lengyelországot leszámítva a „Béke tábor” minden országban nagyobb, mint az „Igazság tábor”.

Az ECFR május végén készítette a felmérését tíz európai uniós országban, valamint az Egyesült Királyságban. A szervezet közlése szerint „az európai közvélemény változik, és a legnehezebb napok még hátra vannak”, és az európai kormányoknak egyre nehezebb lesz elnyerni a közvélemény támogatását a nehézségeket okozó lépésekhez.

Nyitókép: Ukrán katonák Ukrajna keleti részén, 2015-ben. Fotó: Scott Peterson/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#európai unió#ukrajna

Címlapról ajánljuk