Külföld

Zelenszkij: Több mint 2500 ukrán katona került fogságba Mariupolban

rtl.hurtl.hu

2022. június 6. 20:07

Az Azovsztal erőmű védelmét pár hete adták fel az ukránok.

Több mint 2500 ukrán katona került orosz fogságba a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területéről, mondta hétfőn újságíróknak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Elmondta: a hírszerzés első feladata az volt, hogy az ukrán katonák élve kikerüljenek az üzemből. Ezt szavai szerint a hírszerzés végrehajtotta. A második feladat pedig most az, hogy mindannyiukat élve hazajuttassák.

Az ukrán hírszerzésnek vannak információi fogva tartási körülményeikről és szabadon engedésük esélyéről. „Biztosak vagyunk abban, hogy hazatérnek, ennek érdekében mindent megteszünk” – jelentette ki a miniszter péntek este az ukrán televízióban.

Ukrajnában június 6. az újságírók napja, ez alkalomból Zelenszkij arról tájékoztatott, hogy az Oroszország által indított háború február 24-i kezdete óta 32 ukrán, illetve külföldi újságíró vesztette életét az ukrajnai harcokban, akiket név szerint fel is sorolt.

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség beszámolója szerint a sajtótájékoztatón Zelenszkij kijelentette, hogy egyes országok próbálják meggyőzni Ukrajnát a béke érdekében egy számára kedvezőtlen megállapodás elfogadásáról. Értésre adta, hogy ilyen megoldásról egyelőre senkivel nem folytatott tárgyalást. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a világközösségben „nő a fáradtság” a háborútól, és kifejezte meggyőződését, hogy Ukrajnának minden európai és azon kívüli országgal együtt kell működnie.

Az elnök közölte, hogy Ukrajnát nem hívták meg június 8-ra Ankarába, ahol a török és az orosz fél elsősorban a fekete-tengeri közlekedés, benne az ukrán gabonát külföldre szállító hajók szabad mozgásának szavatolásáról tárgyalnak, és amelyen a tervek szerint részt vesz Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, írja az MTI.

Katerina Pavlicsenko belügyminiszter nyilvánosságra hozta, hogy mintegy 700 ezer ukrán katona vesz részt az orosz erők elleni háborúban. Szavai szerint a háború kezdete óta 40 ezer ukrán katona esett el vagy sérült meg, ugyanakkor azt nem pontosította, hogy ebből mennyi az elhunytak és mennyi a sebesültek száma. Mintegy hárommillió ukrán állampolgár él most ideiglenesen megszállt területen.

Június 3-án kezdődött száz napja az orosz-ukrán háború. Erről az RTL Híradó is készített riportot:

Nyitókép: Stephane Cardinale / Corbis / Getty Images

#Külföld#azovsztal#mariupol#zelenszkij#hadifogoly#veszteség#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk