Külföld

Van esély az azovsztali foglyok szabadulására

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 4. 13:16

Az ukrán erők ellentámadást indítottak a keleti fronton, a harcokban sikerült visszavenniük Szeverodoneck területének ötödét.

Az ukrán hírszerző szolgálatok kapcsolatban állnak az Azovsztal acélműben az orosz hadsereg által foglyul ejtett fegyveresekkel, írja az MTI. Kijev minden tőle telhetőt megtesz kiszabadulásuk érdekében, közölte Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter.

Azóta, hogy a mariupoli Azovsztal gyárban a végsőkig kitartó több száz ukrán harcos május közepén letette a fegyvert, és foglyul ejtették őket, sorsuk bizonytalan. Egyes beszámolók szerint az oroszok bíróság elé állítanák őket, aminek eredményeképp halálbüntetés is várhat rájuk.

Az ukrán hírszerzésnek vannak információi fogva tartási körülményeikről és szabadon engedésük esélyéről. „Biztosak vagyunk abban, hogy hazatérnek, ennek érdekében mindent megteszünk” – jelentette ki a miniszter péntek este az ukrán televízióban.

Oroszország azt állítja, hogy csaknem kétezer ukrán fegyveres adta meg magát a mariupoli acélműben a hónapokig tartó ostrom végén. Kijev fogolycsere révén akarja elérni szabadon bocsátásukat, jelentette a a Reuters hírügynökség.

Nem halad jól az orosz offenzíva

Szerhij Gajdaj luhanszki kormányzó az ukrán tévében azt közölte, hogy az ukrán erőknek a harcokban sikerült visszavenniük Szeverodoneck területének ötödét. Az iparváros áll most az orosz hadsereg támadásának fókuszában. A kormányzó szerint a mostaninál több nagy hatótávolságú fegyverre van szükségük az ukrán erőknek ahhoz, hogy az orosz tüzérséget tartósan távol tudják tartani.

A kormányzó arról is beszámolt, hogy az orosz erők hidakat robbantanak fel a Szeverszkij Donyec folyón. Ezzel azt akarják megakadályozni, hogy Ukrajna katonai erősítést és segélyt juttasson Szeverodoneckbe.


A Reuters Odesszából azt jelentette, hogy az orosz erők lelőttek egy fegyvereket és lőszert szállító ukrán katonai szállító repülőgépet a fekete-tengeri kikötő közelében. Orosz rakéták közben állítólag csapást mértek egy ukrán tüzérségi kiképzőközpontra is az ukrajnai Szumi régióban, ahol külföldi kiképzők is dolgoztak. Egy másik rakétacsapás megsemmisített egy külföldi katonákból álló előőrsöt az Odessza régióban. Minderről az orosz védelmi minisztérium számolt be, a hírek valóságtartalmát független forrásból nem sikerült megerősíteni.

Több fegyverre van szüksége az ukránoknak

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója a Medusza című orosz ellenzéki hírportálnak nyilatkozva azt mondta pénteken: szerinte a háború még két-hat hónapig tarthat, attól függően, hogy az ukrán erők mennyi fegyvert kapnak a nyugati országoktól, valamint hogy miként változik a hozzáállás Európában, Ukrajnában és Oroszországban. Azt állította, hogy az orosz erők – a hadsereg, a szakadár lázadók és a zsoldosok – már 80 ezer ember veszítettek, amiben a sebesültek száma is benne van.

Az Egyesült Államok közben újabb szállítmány nehézfegyverzetet indított útnak a korábban bejelentett fegyversegély porgram részeként. A védelmi minisztérium közlése szerint M777 tarackágyúk indultak útnak, hogy az orosz állásokat támadhassák velük az ukrán erők.


Június 1-jén derült ki, hogy a Pentagon hajlandó lenne négy darab MQ-1C Gray Eagle támadó drónt eladni Ukrajnának. Ezeket a pilóta nélküli repülőgépeket Hellfire rakétákkal lehet felfegyverezni, és precíziós támadásokat végrehajtani velük. A fegyverüzletről egyelőre nem jelentek meg friss információk, a jelentős lépést többek között a kongresszusnak is jóvá kell hagynia

Nyitókép: ukrán civilek egy fel nem robbant oroisz Tocska rakétét fotóznak Donbaszban, Kosztyantinivka határában, június 3-án – Fotó: Celestino Arce/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#azovsztal

Címlapról ajánljuk