Félelmetesen néz ki az oroszok gyújtóbombája alulnézetbőlA támadó orosz hadsereg gyakran vet be ukrán városok, katonai és ipari létesítmények ellen gyújtóbombákat, egy friss videó megmutatja, hogy milyen is egy ilyen támadás közelről.
Külföld

Félelmetesen néz ki az oroszok gyújtóbombája alulnézetből

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 27. 11:10

A támadó orosz hadsereg gyakran vet be ukrán városok, katonai és ipari létesítmények ellen gyújtóbombákat, egy friss videó megmutatja, hogy milyen is egy ilyen támadás közelről.

Félelmetesen látványos videót posztolt Twitteren a Tpyxa ukrán híroldal. A csütörtöki poszthoz nem fűztek sok magyarázatot, csak annyit, hogy a felvétel Donbaszban készült szerdán. 

A mobilkamerás videón egy orosz gyújtóbomba által keltett tűzeső látható. Korábban lehetett már látni videókat, amik távolról mutatták be, milyen egy ilyen támadás, ez a felvétel azonban egészen közelről és alulról készült:


Az Ukrajnát támadó orosz hadsereg rendszeresen vet be városok, katonai és ipari létesítmények ellen gyújtóbombákat, ezekről gyakran az terjed a közösségi médiában, hogy a nemzetközi egyezmények által tiltott fehérfoszfort tartalmaznak. Az orosz hadsereg gyújtóbombái azonban nem foszfort, hanem magnézumot és más, a sínhegesztéshez használt termithez hasonló keveréket tartalmaznak.

Ezeket a robbanófejeket általában 9M22S irányítatlan rakétákkal, sorozatvetőkkel juttatják a célterület fölé, ahol felrobbanva ernyőszerűen terülnek szét a levegőben, beborítva mindent a gyakorlatilag olthatatlanul égő pirotechnikai keverékkel. Így nézett ki például a mariupoli Azovsztal gyár elleni gyújtóbombás támadás:

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#gyújtóbomba#magnézium

Címlapról ajánljuk