Külföld

Félelmetesen néz ki az oroszok gyújtóbombája alulnézetből

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 27. 10:10

A támadó orosz hadsereg gyakran vet be ukrán városok, katonai és ipari létesítmények ellen gyújtóbombákat, egy friss videó megmutatja, hogy milyen is egy ilyen támadás közelről.

Félelmetesen látványos videót posztolt Twitteren a Tpyxa ukrán híroldal. A csütörtöki poszthoz nem fűztek sok magyarázatot, csak annyit, hogy a felvétel Donbaszban készült szerdán. 

A mobilkamerás videón egy orosz gyújtóbomba által keltett tűzeső látható. Korábban lehetett már látni videókat, amik távolról mutatták be, milyen egy ilyen támadás, ez a felvétel azonban egészen közelről és alulról készült:


Az Ukrajnát támadó orosz hadsereg rendszeresen vet be városok, katonai és ipari létesítmények ellen gyújtóbombákat, ezekről gyakran az terjed a közösségi médiában, hogy a nemzetközi egyezmények által tiltott fehérfoszfort tartalmaznak. Az orosz hadsereg gyújtóbombái azonban nem foszfort, hanem magnézumot és más, a sínhegesztéshez használt termithez hasonló keveréket tartalmaznak.

Ezeket a robbanófejeket általában 9M22S irányítatlan rakétákkal, sorozatvetőkkel juttatják a célterület fölé, ahol felrobbanva ernyőszerűen terülnek szét a levegőben, beborítva mindent a gyakorlatilag olthatatlanul égő pirotechnikai keverékkel. Így nézett ki például a mariupoli Azovsztal gyár elleni gyújtóbombás támadás:

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#gyújtóbomba#magnézium

Címlapról ajánljuk