Külföld

Beadta a derekát Orbán Viktor: megszavazták az Oroszország elleni olajembargót

rtl.hurtl.hu

2022. június 3. 11:46

Magyarország és más, vezetékes orosz olajat vásárló országok ideiglenes mentességet kapnak.

Az Európai Unió Tanácsa, benne az Orbán Viktor vezette magyar kormány elfogadta a hatodik, a gazdasági társaságokat és egyéneket büntető intézkedések alá helyező, olajembargót is magában foglaló szankciós csomagot Oroszországgal és Fehéroroszoroszággal szemben, tekintettel arra, hogy Oroszország továbbra is folytatja az Ukrajna elleni agressziót.

 Az Európai Unió hatodik szankciós csomagja egyebek mellett megtiltja a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az EU-ba, de átmeneti kivételt biztosít a csővezetéken érkező kőolaj esetében azoknak az uniós tagállamoknak (például Magyarországnak), amelyek földrajzi helyzetük miatt nem rendelkeznek más lehetőségekkel.

A csomag újabb orosz pénzintézeteket zár ki a SWIFT globális elektronikus fizetési rendszerből, három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltató uniós műsorszórási tevékenységének betiltásáról rendelkezik, továbbá az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért felelősöket von a büntető intézkedések hatálya alá.

Az Orbán Viktor vezette magyar kormány sokáig ellenezte az olajembargó bevezetését Oroszország ellen, arra hivatkozva, hogy Magyarország és más kelet-európai országok is az Oroszországból Ukrajnán át haladó Barátság-vezetéken keresztül vásárolják a felhasznált kőolaj döntő részét, és nem tudnak belátható időn belül átállni a tenger felől érkező kőolaj importálására és feldolgozására.

Ennek ellentételezésére a tárgyalások során a magyar kormány elsősorban kártérítést akart, de leginkább teljes mentességet a vezetékes orosz olaj importtilalma alól, arra hivatkozva, hogy az orosz olaj elzárása miatt elviselhetetlenül megemelkednének a lakossági rezsiköltségek Magyarországon.

A tárgyalások során dátumszerűen ajánlották fel mentességi időszakot az orosz olajat használó országoknál, de egyedül Magyarország tartott ki a teljes elutasítás mellett.

Később már arra hivatkozva fenyegette vétóval Orbán Viktor az újabb uniós szankciócsomagot, hogy a Barátság-vezeték elzárása vagy sérülése esetén (például az orosz-ukrán háború miatt) Magyarország számára engedélyezzék az orosz olajbevitelt a tenger felől, tankerhajók által (horvát kikötőkbe).

Orbán utolsó problémája az volt a szankciókkal, hogy azok vagyonbefagyasztással sújtották volna Kirill pátriárkát, az orosz ortodox egyház harcosan háborútámogató és Putyin-párti fejét. Ez a tétel végül kikerült a szankciós listából.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#olajembargó#európai unió#szankció#orbán viktor

Címlapról ajánljuk