Belföld

Szijjártó Péter megerősítette: Magyarország vetette le a szankciós listáról Kirill pátriárkát

rtl.hurtl.hu

2022. június 2. 18:55

Szerinte megérte csatázni.

„Átment” a hatodik brüsszeli szankciós csomag – közölte a külgazdasági és külügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy az európai uniós országok nagykövetei csütörtökön jóváhagyták az Oroszország elleni újabb büntetőintézkedések végső szövegváltozatát, számolt be az MTI. 

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán úgy értékelt: „hosszú csatát vívtunk, de megérte. Megérte ellenállni a nyomásgyakorlásnak, megérte szembe menni a nemzeti érdekeink feladását követelő mainstreammel, és megérte elviselni számos európai politikus és újságíró hazug vádjait.”

A magyar diplomácia vezetője hozzátette: „megérte, mert a csővezetékes szállításnak adott szankciós mentességgel meg tudtuk védeni hazánk energiaellátásának biztonságát. Ha nem harcoltunk volna, akkor ellehetetlenült volna Magyarország kőolajellátása, és a gazdaság leállt volna.”

Szijjártó Péter bejegyzésében kitért arra, hogy Kirill (orosz) pátriárkát 

végül sikerült levetetnünk a szankciós listáról. 

„Ez számunkra elvi kérdés volt, hiszen - a nemzeti érdekhez hasonlóan - a vallásszabadság érvényesüléséhez is ragaszkodunk” – írta. Ahogyan korábban beszámoltunk róla: az Európai Unió Magyarország ellenállása miatt egyelőre eltekint a Kirill pátriárka elleni szankcióktól. Az egyházi személy Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatója.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#szijjártó péter#kirill pátriárka#szankciók#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk