Külföld

Szerdán kezdődik a nyitás Sanghajban, a világ legdrasztikusabban lezárt városában

rtl.hurtl.hu

2022. május 31. 16:07

Először a tömegközlekedést állítják vissza, de félmillió ember még a saját lakásába zárva marad.

Szerdától fokozatosan ismét kinyílik Sanghaj, ahol az előző két hónapban a világ talán legszigorúbb járványügyi korlátozásai voltak érvényben. Első lépésként visszaállítják a metróközlekedést, illetve a vasútvonalakat is visszakapcsolják az országos hálózatba.

Az iskolák is kinyitnak, de egyelőre a szülők dönthetik el, hogy visszaküldik-e oda gyerekeiket. A szupermarketek, boltok és patikák is nyitásba kezdenek – egyelőre csak 75 százalékos kapacitással fognak működni.

A mozikat és a konditermeket egyelőre nem nyitják ki.

A hatóságok már május első felében június 1-et jelölték ki a nyitás kezdetére. Az utóbbi napokban az AP szerint már szépen lassan el is kezdődött ez: néhány piac és pláza megnyitotta kapuit, és a lakosság egy része engedélyt kapott, hogy meglátogassa őket.

Zong Ming alpolgármester arról beszélt, hogy hatékonyan kezelték a járványt. A kijárási tilalmat is megszüntetik: a 25 millió lakosból félmillióan viszont nem hagyhatják el a lakásukat, mivel úgynevezett „kontrollzónákban” élnek, ahol még mindig akadnak covidos esetek.

A sanghaji „zéró covid” módszert korábban többen kritizálták, mert túl drasztikusnak tartották: még a WHO is kétségeket fogalmazott meg. Korábban az rtl.hu-nak arról számoltak be Sanghajban élő magyarok: az intézkedések tényleg drákóiak voltak, és nem ritka a szervezetlenség is.

Az RTL Híradó is foglalkozott a sanghaji helyzettel:

Nyitókép: Qilai Shen / Bloomberg via Getty Images

#Külföld#sanghaj#nyitás#covid#karantén

Címlapról ajánljuk