Külföld

A „Szeretet halhatatlan bájitalának” nevezték el a covid elleni oltást Észak-Koreában

rtl.hurtl.hu

2022. május 31. 19:51

Egyelőre csak a katonákat oltják, miközben hangosbemondókból szól a propaganda.

Elkezdték oltani az észak-koreai hadsereg építőmunkásként dolgozó tagjait a Kínától vásárolt oltásokkal, írja országon belüli forrásokra hivatkozva a Radio Free Asia. A vakcinát a „Szeretet halhatatlan bájitalának” nevezi az állami média, amit a Legnagyobb Méltóságnak titulált Kim Dzsongun juttat el a népnek.

A lap arról ír: hangos propagandaüzeneteket játszanak közeli hangszórókból, míg a katonák sorba állnak az oltáshoz. Jelenleg azok a katonák kaphatnak oltást, akik egy Phenjan közeli építési projekten dolgoznak. 

Azért ők a legfontosabbak, mert Kim megígérte a népének, hogy 2025-re ötvenezer új lakást épít a városban.

Az országban jelenleg „maximális vészhelyzet” van érvényben. Ezt akkor vezették be, amikor a vírus először terjedni kezdett egy áprilisi katonai felvonulás résztvevői között. Azelőtt Kim állama állította, hogy nincs jelen a vírus az országban. Tavaly szeptemberben Kína hárommillió adag vakcinát ajánlott fel nekik, ezt is visszautasították.

Észak-Korea vezető tisztségviselői vasárnap a járványellenes korlátozások felülvizsgálatáról tárgyaltak, miközben úgy értékelték, hogy javult a járványhelyzet az országban azóta, hogy elismerték az első koronavírusos fertőzést – jelentette korábban az állami média.

Az észak-koreai járványhelyzettel korábban az RTL Híradó is foglalkozott:

Nyitókép: Illusztráció / Chung Sung-Jun / Getty Images

#Külföld#észak-korea#járvány#covid#vakcina#oltás#kína

Címlapról ajánljuk