Külföld

Újabb majomhimlős esetet azonosítottak az Egyesült Államokban

rtl.hurtl.hu

2022. május 21. 7:14

Ezúttal New Yorkban.

Újabb majomhimlővel fertőzött beteget találtak az Egyesült Államokban, néhány nappal az első eset azonosítása után – tudósít az NBC News. Míg az első beteget Massachusetts-ben találták, a másodikat New Yorkban. Azt egyelőre nem közölték, hogy hogyan kaphatta el a vírust.

New York állam egészségügyi hatóságai szerint kicsi az esély arra, hogy többen megfertőződjenek, de értesítették az orvosokat, hogy vegyék számításba a szokatlan diagnózist, ha pácienseik a majomhimlő tüneteivel jelentkeznek.

Az NBC News arról is beszámol, hogy néhány hét alatt nyolcvan új esetet regisztráltak nyolc európai országban, szerda óta pedig az Egyesült Államokból, Kanadából és Ausztráliából is jelentettek megbetegedéseket. Mindez azért vet fel kérdéseket, mert a vírus ritkán terjed tovább Közép- és Nyugat-Afrikánál, az újonnan azonosított betegek nagy része pedig nem utazott ebbe a térségbe és nem tudni arról, hogy más fertőzöttekkel érintkezett volna.

Ráadásul a majomhimlő nem terjed egykönnyen emberről emberre, korábban a legtöbb fertőzés állati harapástól, marástól vagy vadhús elkészítése során történt. A nyugati féltekén a legkomolyabb járvány 2003-ban volt, háziállatként tartott prérikutyák fertőztek meg 47 embert az Egyesült Államokban.

Felidézték, hogy az európai betegek között vannak olyan férfiak, akik szexuális kapcsolatban állnak más férfiakkal. Az általuk megkérdezett szakértő szerint a szexuális úton történő terjedés elöl van a listán, ami a terjedés lehetséges okait illeti. Arra viszont nincs magyarázat, hogy az esetek miért ennyire szétszórtak földrajzilag, és a szakértők szerint korai lenne azt állítani, hogy a majomhimlő csupán egyetlen közösségen belül terjedne.

Nyitókép: Majomhimlő-vírusrészecskék elektronmikroszkópos képe - Fotó: Smith Collection/Gado/Getty Images

#Külföld#majomhimlő#vírus#járvány#betegség#new york#amerikai egyesült államok

Címlapról ajánljuk