Külföld

Az Egyesült Államokban is megjelent a majomhimlő

rtl.hurtl.hu

2022. május 19. 11:39

Az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Portugáliában is regisztráltak majomhimlős eseteket. 

A majomhimlőt egy Massachusetts-állambeli lakosnál mutatták ki, a férfi nemrégiben Kanadába utazott.  Ez az első ilyen eset idén az Egyesült Államokban. Az egészségügyi szakértők azt vizsgálják, lehet-e köze az európai esetekhez – írja a Guardian.

Mint arról beszámoltunk, majomhimlős eseteket regisztráltak az Egyesült Királyságban, Portugáliában és Spanyolországban is, Németországban pedig figyelmeztetést adtak ki a betegség miatt. Az első beteg Nigériában kapta el a vírust.

A majomhimlő főbb tünetei közé tartozik a láz, a fejfájás, az izomfájdalom, a hátfájás, a duzzadt nyirokcsomók, a hidegrázás és a fáradtság. A betegség onnan kapta a nevét, hogy leginkább majmok hordozzák, emberek csak nagyon ritkán kapják el. 

A vírus Nyugat- és Közép-Afrikában a leggyakoribb. A betegség lefolyása során gyakran kialakulnak kiütések is, amelyek először az arcon jelennek meg, majd végül az egész testet beborítják. A kiütések fájdalmasak és hajlamosak elfekélyesedni. A megfertőződés után a vírus lappangási ideje rendkívül változó, általában 5 és 21 nap között van.

Nyitókép: Andrew Gal / NurPhoto via Getty Images

#Külföld#majomhimlő#usa#fertőzés#kiütés

Címlapról ajánljuk