Külföld

Újabb 9 évet kapott Gruevszki, a Magyarországra menekült volt macedón miniszterelnök

rtl.hurtl.hu

2022. május 20. 21:52

Így már 19 és fél évig kellene börtönben lenni, ha nem kapott volna menedékjogot Magyarországon. 

Hivatali helyzettel és hatalommal való visszaélés miatt kilenc évig tartó börtönbüntetésre ítélte egy macedón bíróság Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt – írta a Magyar Narancs, a helyi sajtóban megjelent beszámolóra hivatkozva. Magyarországon menekültstátuszt élvező politikust egy hónappal korábban sikkasztásért ítélték el hét évig tartó börtönre.

A politikust hazájában már korábban is börtönbüntetésre ítélték korrupciós bűncselekmények miatt. A mostani börtönbüntetéssel a volt macedón miniszterelnöknek 19 évet és 6 hónapot kellene börtönben töltenie – írta a Narancs.

Gruevszki 2018 novemberében a magyar kormány segítségével menekült Magyarországra, hogy elkerüljön egy luxuslimuzin tiltott megvásárlása miatt korábban kiszabott kétéves letöltendő börtönbüntetést.


Korábban Szijjártó Péter külügyminiszter a Parlamentben is elismerte: a minisztérium munkatársai rendszeresen találkoznak Nikola Gruevszkivel, ő például a minisztériumban, a saját irodájában szokott vele beszélgetni. Ellenzéki képviselők azután kérdezték Gruevszkiról, hogy az egykori miniszterelnök egy budapesti, Margit körúti lakásban tűnt fel a külügy egyik helyettes államtitkárának a társaságában.


Nyitókép: Nikola Gruevszki és Orbán Viktor egy 2015-ös találkozón. Fotó: Hungarian Prime Ministry Press Office/Anadolu Agency/Getty Images

 

#Külföld#nikola gruevszki#macedónia#korrupció#magyarország#menekült#hivatali visszaélés#börtönbüntetés#bíróság

Címlapról ajánljuk