Külföld

Börtönbüntetésre ítélték Szkopjéban a Magyarországra menekített Nikola Gruevszkit

rtl.hurtl.hu

2022. április 22. 7:06

Magyarországon már céget is alapított, bejár a Külügyminisztériumba is.

Sikkasztásért hét év börtönbüntetésre ítélte egy szkopjei bíróság Nikola Gruevszki volt északmacedón miniszterelnököt, aki jelenleg Magyarországon menekültstátuszt élvez. Az elsőfokú ítélet nem jogerős, a vádlottaknak joguk van fellebbezni, írta meg a Balkan Insight híre alapján a Telex

A politikust hazájában már korábban is börtönbüntetésre ítélték korrupciós bűncselekmények miatt, most egy újabb ügyben született ítélet. Gruevszkit azzal vádolták, hogy 1,3 millió eurót sikkasztott az általa vezetett kormánypárthoz érkezett adományokból. A pénzt 2012 októberétől 2013 szeptemberéig egy Belize-ben bejegyzett offshore cég segítségével vonzó építési telkek megvásárlására fordította Szkopjéban és Krusevóban. A politikus távollétében kimondott ítéletben a börtönbüntetés mellett 3200 eurós pénzbüntetést is kiszabtak.

Gruevszki 2006 és 2016 között autoriter módon kormányozta országát. Bukását egy lehallgatási botrány okozta. Miniszterelnöksége idején, 2006 és 2016 között nagyjából 20 ezer embert lehallgattak. Amikor ez kiderült, országos tiltakozási hullám kezdődött, majd 2017-ben a szociáldemokrata ellenzék került hatalomra.

Gruevszki 2018 novemberében a magyar kormány segítségével menekült Magyarországra, hogy elkerüljön egy luxuslimuzin tiltott megvásárlása miatt korábban kiszabott kétéves letöltendő börtönbüntetést. Korábban Szijjártó Péter külügyminiszter a Parlamentben is elismerte: a minisztérium munkatársai rendszeresen találkoznak Nikola Gruevszkivel, ő például a minisztériumban, a saját irodájában szokott vele beszélgetni. Ellenzéki képviselők azután kérdezték Gruevszkiról, hogy az egykori miniszterelnök egy budapesti, Margit körúti lakásban tűnt fel a külügy egyik helyettes államtitkárának a társaságában:


Orbán Viktor 2018-ban azzal indokolta a Gruevszkinek nyújtott segítséget, hogy „az ember tisztességesen bánik a szövetségeseivel”, Gruevszki ugyanis támogatta Magyarországot a menekültválság kezelésében, azaz a kerítésépítésben. Gruevszki azóta már céget is alapított Magyarországon. 

Április 11-én az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma szankciók alá helyezte Nikola Gruevszkit. Egy elnöki rendelet alapján ugyanis szankcionálhatók azok, akik a Nyugat-Balkán békéjének, stabilitásának aláásásához járultak hozzá. Gruevszki ennek értelmében nem léphet be az Egyesült Államokba.


Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Külföld#nikola gruevszki#szijjártó péter#macedónia#sikkasztás#korrupció

Címlapról ajánljuk