Külföld

Az Egyesült Államokban engedélyezték a majomhimlő lehetséges gyógymódját, a brit egészségügy sürgős toborzásba kezdett

rtl.hurtl.hu

2022. május 20. 19:20

Egyre nő az aggodalom.

Az USA egészségügyi hatósága (FDA) jóváhagyta a TPOXX nevű, bárányhimlő ellen kifejlesztett gyógyszert a majomhimlő kezelésére. A ritka betegséget eddig is más himlőgyógyszerekkel próbálták gyógyítani, és most úgy hiszik, hogy ez a szer hatásos lehet ellene.

A betegség eddig a világ 11 országában tűnt fel. A New York-i SIGA Technologies által kifejlesztett gyógyszer már korábban is elérhető volt szájon át bevehető verzióban. Azt Európában is használják a majomhimlő ellen, mivel szakértők úgy vélik: a himlőbetegségek hasonlóak ahhoz, hogy az egyikre kifejlesztett gyógyszerek a másik ellen is hatásosak legyenek, írja a Daily Mail.

Közben az Egyesült Királyságban egészségügyi szakértők és virológusok toborzásába kezdett a közegészségügyi hatóság. „Sürgősen” szükségük van minél több szakemberre, hogy drasztikusan növelni tudják a betegség elleni fellépést.

Az Independent szerint virológusokat, mikrobiológusokat, és helyi orvosokat is keresnek. Korábban az rtl.hu is megvizsgálta azt az eshetőséget, hogy a majomhimlő világjárvánnyá fejlődne.

Nyitókép: CDC / Getty Images

#Külföld#majomhimlő#usa#egyesült királyság#gyógyszer#szakértő

Címlapról ajánljuk