Külföld

Egyetlenegy autót sem adtak el áprilisban a 25 milliós Sanghajban

rtl.hurtl.hu

2022. május 17. 7:28

Tavaly összesen 736 ezret, a legtöbbet a kínai városok közül.

A covid-járvány miatt március vége óta teljesen lezárták Kína legnépesebb városát, Sanghajt, ahol ennek hatására egész áprilisban egyetlenegy autót sem értékesítettek – jelentette a CNN. A sanghaji autókereskedők szövetsége közölte, hogy a járványügyi korlátozások miatt szinte az összes autókereskedés zárva volt, és egy eladást sem regisztráltak.

A CNN emlékeztetett arra, hogy tavaly több mint 736 ezer új autót adtak el Sanghajban, a legtöbbet a kínai városok közül.

Az autóeladások az egész országban csökkentek. A kínai autógyártók szövetségének adatai szerint márciushoz képest 46 százalékkal kevesebb, 1,2 millió autót értékesítettek Kínában, ami a legrosszabb eredmény az elmúlt egy évtizedben.

A sanghaji lezárások nemcsak az autóeladásokat, de az autógyártást is érintették. A korlátozások miatt a Tesla kénytelen volt 81 százalékkal csökkenteni a sanghaji gyárában a termelést, a Toyota pedig közölte, hogy nyolc üzemben, 14 gyártósoron függesztették fel a termelést, mert a sanghaji lázárások miatt nem jutnak hozzá a szükséges alkatrészekhez.

Éhezés

Április közepére egyre nagyobb lett az elégedetlenség Kína legmodernebb nagyvárosában, ahol éhezés és lázadásközeli állapotok alakultak ki.


A kínai cenzorok közben nem győzték törölni a a sanghaji éhezőkről kikerült videókat. A helyiek közölték: nem a vírus, hanem az éhínség fog megölni minket.


Hogy milyen az élet a lezárt Sanghajban, arról ott élő magyarok számoltak be az rtl.hu-nak, amit ide kattintva tud elolvasni. A Reggeliben pedig Polivka Gábor mesélt a kialakult helyzetről, aki 9 hét karantén után egy kis szerencsével hazajutott Sanghajból.


Nyitókép: Potenciális vevő néz egy Rolls-Royce-t egy sanghaji autószalonban 2010-ben. Fotó: Lucas Schifres/Getty Images

#Külföld#sanghaj#autó#autóeladás#járvány#covid#lezárás#járványügyi korlátozás#koronavírus

Címlapról ajánljuk