Külföld

Putyin nyugodtan fogadta a finn elnök tájékoztatását a NATO-csatlakozásról

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 15. 19:00

Az orosz elnök higgadtsága kissé meglepte a finn államfőt, de Sauli Niinistö szerint mindig résen kell lenni, ha Putyinról van szó.

Az, hogy Oroszország úgy döntött, lerohanja Ukrajnát, megmutatta, „készek megtámadni egy független szomszédos országot” – mondta Sauli Niinistö a CNN-nek. A finn elnök Finnország NATO-hoz való csatlakozásáról beszélt az amerikai hírtelevíziónak, és felidézte, hogy miképp zajlott a szombati telefonbeszélgetés közte és Vlagyimir Putyin orosz elnök között.

Niinistö azt nem hiszi, hogy Oroszország most vagy a jövőben megtámadhatná Finnországot, de szerinte Európa és a világ megosztott politikai tájképe nem sok teret hagy a szövetségen kívülieknek. Ezért folyamodik Finnország tagságért az Egyesült Államok vezette katonai szövetségben.

A finn elnök szombaton telefonon tájékoztatta az orosz elnököt Finnország NATO-tagságra vonatkozó döntéséről. Niinistö a CNN-nek azt mondta, hogy meglepte Vlagyimir Putyin elnök higgadt reakciója.

„Tulajdonképp meglepő volt, hogy ilyen nyugodtan fogadta a dolgot” – mondta a CNN-nek.

De a biztonságpolitikában, különösen ha Oroszországgal beszélünk, észben kell tartani, hogy bármit mondott, nem jelenti azt, hogy ne kellene mindig résen lenni.

„De eddig úgy tűnik, hogy nem jelentkeznek közvetlen problémák” – tette hozzá.

Niinistö azt is elmondta, hogy bár megdöbbentette Recep Tayyip Erdoğan török elnök megjegyzése, nem aggódik amiatt, hogy Törökország blokkolja Finnország NATO-tagságát. „Úgy vélem, hogy még sok vita lesz, és emiatt nem aggódom annyira” – mondta a CNN-nek.


A finn elnöki hivatal szombati közleménye szerint Niinistö arról beszélt Putyinnak, hogy alapvetően átalakította Finnország biztonsági helyzetét az Ukrajna elleni orosz támadás, illetve Moszkvának azok a törekvései, hogy megakadályozza újabb országok NATO-csatlakozását. Az államfő hangsúlyozta: Finnország korrekt és professzionális módon kívánja alakítani kapcsolatait Oroszországgal.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatala szombaton hivatalos közleményben reagált a két ország vezető közt lezajlott telefonbeszélgetésre. Eszerint Putyin arra figyelmeztette a finn államfőt, hogy Finnország hibát követ el, ha semlegességét feladva csatlakozik a NATO-hoz. Ez a a lépés finn-orosz kapcsolatoknak is károkat okozna. Putyin azt hangsúlyozta, hogy Oroszország nem fenyegeti Finnország biztonságát.

Finn elszántság

Finnország vasárnap megerősítette, hogy az Oroszországgal szomszédos skandináv ország beadja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Erről Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin kormányfő tett bejelentést Helsinkiben. A lépést még a finn törvényhozásnak is jóvá kell hagynia, azonban szinte biztosra vehető, hogy meglesz ehhez a parlamenti többség támogatása. Vasárnap várhatóan Svédország is állást foglal a lehetséges NATO-csatlakozás kérdésében.

Mindemellett a NATO-tag Törökország már pénteken jelezte, hogy megvétózhatja a két észak-európai ország csatlakozását az Ankara által terrorszervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia támogatása miatt. Niinistö kissé zavarkeltőnek nevezte Törökország álláspontját. „Amire szükségünk van, az egy nagyon világos válasz, kész vagyok új párbeszédet folytatni Recep Tayyip Erdoğan török államfővel az általa felvetett problémákról” – mondta a finn elnök.

Finnországnak csaknem 1300 kilométer hosszú közös határa van Oroszországgal. A II. világháború kitörése után a Szovjetunió lerohanta az országot, de az orosz invázió akkor három hónap után kudarcot vallott, a finn hadsereg sikeresen visszaverte a hatalmas túlerőben lévő Vörös Hadsereg támadását.

Nyitókép: Sauli Niinistö finn és Volodimir Zeleszkij ukrán elnök 2019-ben Kijevben – Fotó: Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#nato#finnország#nato-tagság#vlagyimir putyin#sauli niinistö

Címlapról ajánljuk