Külföld

Putyin telefonon közölte a finn elnökkel, hogy hibát követnek el

rtl.hurtl.hu

2022. május 14. 16:23

Feszült telefonbeszélgetés lehetett az orosz és a finn elnök között.

Vlagyimir Putyin szombaton telefonon közölte Sauli Niinistö finn elnökkel: ha Finnország feladja a semlegességét és csatlakozik a NATO-hoz, azzal olyan hibát követ el, amely kárt tehet a két ország közti kapcsolatokban – írja a Kreml tájékoztatására hivatkozva a Reuters.

Moszkva kijelentette: Finnország NATO-csatlakozását biztonsági kockázatnak tekinti, és eszerint fog rá reagálni, de hogy miként, azt nem részletezték. 

Niinistö hivatala közölte: a finn elnök elmondta Putyinnak, hogy „Oroszország arra irányuló, 2021-es követelései, hogy további országok ne csatlakozzanak a NATO-hoz, valamint Oroszország Ukrajna elleni háborúja alapjaiban változtatták meg Finnország védelmi környezetét”.

A két elnök közötti beszélgetést Moszkva „a vélemények őszinte cseréjének” nevezte – ez a diplomáciai eufemizmus rendszerint kemény tárgyalásokra utal, írja a Reuters.

Mint arról beszámoltunk, az orosz-ukrán háború kirobbanása óta egyre határozottabb lépésekkel haladt Finnország afelé, hogy csatlakozzon a NATO-hoz, csütörtökön el is dőlt, hogy kérik a felvételüket. Mivel az agresszor Oroszországgal 1300 kilométeres határa van a skandináv államnak, fenyegetve érezték magukat. Finnországhoz hasonlóan a semleges Svédország is az orosz-ukrán háború nyomán döntött úgy, hogy belép a katonai szövetségbe.

Válaszul Oroszország szombatra virradóra leállította a villamos áram szállítását Finnországnak.

Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images

 

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin#finnország#oroszország#nato#sauli niinistö

Címlapról ajánljuk