Külföld

Covid: Észak-Koreát is elérte a járvány, nyolcszázezer fertőzött van

rtl.hurtl.hu

2022. május 15. 9:41

Egymillió embert mozgósítottak. 

Észak-Korea csütörtökön jelentette be, hogy a világjárvány kezdete óta először találtak Covid-19-es betegeket, miután több mint két évig fenntartotta azt a széles körben vitatott állítását, hogy koronavírus-mentes. 

Vasárnap már azt közölték, hogy már 42-re emelkedett a lázzal kapcsolatos halálesetek száma az országban, és a KCNA állami hírügynökség arról is beszámolt, hogy újabb 296 180 lázas embert vettek nyilvántartásba, így a bejelentett esetek összlétszáma 820 620-ra emelkedett.

A járvány kitörése humanitárius válsággal kapcsolatos aggodalmakat váltott ki Észak-Koreában, mivel az ország 26 millió lakosának többsége vélhetően nincs beoltva a koronavírus ellen, és a közegészségügyi rendszer évtizedek óta romokban hever.

Csütörtök óta Észak-Korea országos zárlatot rendelt el a vírus elleni küzdelem érdekében.

A KCNA vasárnap közölte, hogy több mint 1,3 millió embert vontak be a beteg emberek kivizsgálására és kezelésére, valamint a higiéniai tudatosság növelésére irányuló munkálatokba. A beszámoló szerint mindenkit, aki lázas és más rendellenes tünetekkel küzd, karanténba helyeztek, és kezelnek.

Az ország minden tartományában, városában és megyéjében május 12. óta teljes zárlat van érvényben, a munkahelyek, termelési egységek és lakóegységek el vannak zárva egymástól, és minden ember szigorú és intenzív vizsgálata folyamatban van - írta a KCNA.

A tünetekkel küzdők közül 496 030-an gyógyultak meg - jelentette a KCNA az ország sürgősségi járványmegelőzési központjára hivatkozva.

Nyitókép: Észak-Korea alapítója, Kim Ir Szen születésének 110. évfordulóját ünneplik Phenjanban 2022. április 15-én. Fotó: Kyodo News via Getty Images

#Külföld#észak-korea#koronavírus#covid#járvány

Címlapról ajánljuk