Külföld

Az USA már annyi rakétát küldött Ukrajnának, hogy saját maguknak alig maradt

rtl.hurtl.hu

2022. május 12. 8:08

Éveking tarthat, amíg feltöltik tartalékaikat, örülhet a Lockheed Martin.

Bele kell húznia a Javelin rakétákat gyártó Lockheed Martinnak, hogy pótolni tudja az USA arzenáljából származó fegyvereket. Az ország már annyi Javelint adományozott a hadban álló Ukrajnának, hogy komoly hiány állt be.

A Popular Mechanics szerint két évbe is beletelhet, amíg az USA pótolja a rakétahiányát. Az ország eddig legalább 5500 Javelin és 1400 Stinger rakétát küldött az oroszok elleni háborúba.

A gyártónak pedig meg kell kétszereznie a kapacitását, és évi 2100 helyett négyezer rakétát gyártania. Nemcsak az USA hiányát kell pótolniuk, hanem Lengyelországét és Észtországét is, akik szintén sokat adományoztak az ukránoknak.

A hiányt azért is különösen nehéz lesz megoldani, mert a világ híján van félvezetőknek, ami szükségesek a rakéta elkészítéséhez. A háborúban használt hadászati eszközöket az rtl.hu külön cikkben mutatta be. Joe Biden elnök korábban gigantikus, 33 milliárd dolláros ukrajnai segélyt jelentett be.

Az RTL Híradó korábban arról tudósított, hogy az ország katonákat semmiképp sem küld a háborúba, mert az szerintük a harmadik világháború kitörését jelentené:


Nyitókép: Michael Ciaglo / Getty Images

#Külföld#javelin#rakéta#orosz-ukrán háború#usa#ukrajna#segély

Címlapról ajánljuk