Külföld

Gigantikus, közel 33 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt segélycsomagot jelentett be Joe Biden

Dévai LászlóDévai László

2022. április 28. 18:00

Hatalmas katonai, gazdasági és humanitárius segítséget nyújt az Egyesült Államok Ukrajnának.

Az Egyesült Államok elnöke újabb, 33 milliárd dolláros segélycsomagot jelentett be csütörtökön – írja a BBC. Joe Biden arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a kongresszustól engedélyt fog kérni az összeg folyósítására. Az USA a következő öt hónapban 20 milliárd dollárral fogja támogatni az ukrán hadsereget, több mint 8,5 milliárd dollárral a gazdaság életben tartását, 3 milliárd dollárt pedig humanitárius segély formájában fogják eljuttatni a háború sújtotta Ukrajnába.

Biden csomag kapcsán azt is elmondta, hogy az USA az újabb segéllyel nem Oroszországot támadja, hanem az ukrán védekezést segíti.

Az elnök szerint kifogytak a pénzből, ezért fordul az újabb csomag kapcsán a kongresszushoz, hogy fogadjanak el egy pótköltségvetési tervet, ami lehetővé teszi Ukrajna további támogatását. Biden ugyanakkor megjegyezte, hogy ez a segély még mindig csekély összeg ahhoz képest, hogy milyen célt szolgál Ukrajna felfegyverzése.

Az agresszió és a fenyegetés nem győzhet.

– mondta Biden, aki szerint meg kell állítani az orosz agressziót, mert ez a háború döntő lehet az elkövetkező katonai konfliktusok szempontjából. Az elnök szóvá tette azt is, hogy Vlagyimir Putyin az orosz energiára nem áruként, hanem fegyverként tekint.

Azokra az orosz megjegyzésekre, melyek szerint az ukrán háború nukleáris konfliktussá fajulhat, Biden azt mondta, hogy ez az oroszok elkeseredettségét mutatja. Szerinte azonban senkinek nem szabad felelőtlenül a levegőbe beszélnie ebben a témában.

Nyitókép: Samuel Corum / Bloomberg / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#usa#egyesült államok#segély

Címlapról ajánljuk